camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

woensdag 2 november 2022 om 17.00 uur

1 Rusland stapt opnieuw in graanakkoord

 ap

Nadat Rusland zich het voorbije weekend terugtrok uit de door VN-onderhandelde graandeal met Oekraïne, sloot het zich vandaag weer aan. Het Russische ministerie van Defensie zou ‘geschreven garanties’ hebben gekregen van Kiev dat Oekraïne ‘de graancorridor niet zal gebruiken voor militaire acties tegen Rusland’.

Het akkoord laat toe dat graan veilig verscheept wordt vanuit Oekraïne over de Zwarte Zee. Moskou had zich eerder teruggetrokken, naar eigen zeggen door een Oekraïense drone-aanval op de Russische vloot aan de Krim. Maandag benadrukte Poetin nog dat het ging om een opschorting, geen beëindiging, van de overeenkomst.

2Noord-Korea lanceert meer dan twintig projectielen

 epa-efe

Woensdag was een dag vol spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea. Tijdens de ochtend berichtten persagentschappen dat Noord-Korea zeventien raketten afvuurde. Dat gebeurde in het oosten en het westen van het Koreaanse schiereiland. Ook een ballistische raket voor de korte afstand landde in de buurt van Zuid-Koreaanse territoriale wateren, stelt het Zuid-Koreaanse leger. Zuid-Korea vuurde in een reactie drie lucht-grondraketten af.

Later op de dag lanceerde Pyongyang nog eens zes ‘grond-luchtraketten’ in de Gele en Japanse Zee, meldde het Zuid-Koreaanse leger.

3 Deense premier Mette Frederiksen blijft mogelijk aan de bak

  afp

De Deense premier Mette Frederiksen zal het ontslag van haar regering indienen, hoewel haar sociaaldemocratische partij het nooit beter deed bij de parlementsverkiezingen in Denemarken. Haar sociaaldemocraten behaalden 27,5 procent van de stemmen, hun beste resultaat in 20 jaar. Frederiksen zei haar aanhangers echter dat het duidelijk is dat er niet langer een ‘meerderheid achter de regering in haar huidige vorm’ staat.

Naar alle waarschijnlijkheid zal de Deense premier nogmaals het mandaat krijgen om een nieuwe regering te vormen.

4 Amerikaanse rechter stopt megafusie boekenuitgeverijen

De grootste boekenuitgever ter wereld, Penguin Random House, moet een streep trekken door zijn plannen om de uitgeverij Simon & Schuster te kopen. Een Amerikaanse rechter oordeelde dat de fusie de competitie in de boekenmarkt zou schaden.

De rechter houdt de fusie echter niet tegen om de consument te beschermen, maar wel de schrijvers. Of meer bepaald de schrijvers van wereldwijde bestsellers, zoals Stephen King. De overheid beargumenteerde dat bij een fusie de inkomsten zouden dalen van schrijvers die voorschotten krijgen van 250.000 dollar of meer.

5 Tot veertig procent afstandsonderwijs in derde graad secundair

Er is een kader om afstandsonderwijs in het secundair onderwijs structureel te verankeren. Daarin is ook een bovengrens voor het aandeel afstandsonderwijs vastgelegd. Kwetsbare kinderen moeten altijd het recht hebben om onderwijs op school te volgen, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Hij kiest bewust voor een beperkte invulling van afstandsonderwijs. Zo behouden de scholen volgens hem ‘veel ruimte om zelf pedagogische keuzes te maken’.

6 Britse premier Rishi Sunak gaat toch naar klimaattop in Egypte

  reuters

Downing Street verklaarde eerder dit jaar nog dat Sunak niet naar Egypte zou afzakken omdat hij zich wou focussen op allerlei uitdagingen in het binnenland. Het gebeurt wel vaker dat een regeringshoofd een klimaattop mist, maar Groot-Brittannië geeft in deze editie het voorzitterschap van de gesprekken door aan Egypte nadat de vorige klimaatconferentie in 2020 plaatsvond in het Schotse Glasgow. Bovendien kwam de Britse premier steeds meer onder druk te staan om de klimaattop toch bij te wonen, zeker sinds ex-premier Boris Johnson aankondigde aanwezig te zullen zijn.

7 Europese banken krijgen klimaatdeadlines

De Europese Centrale Bank (ECB) legt Europese banken deadlines op om de risico’s die ze lopen door de klimaatverandering, in kaart te brengen en te beheren. De banken moeten die risico’s tegen eind 2024 volledig kunnen managen, zo deelde de ECB woensdag mee in Frankfurt. De banken moeten tegen maart 2023 de klimaat- en milieurisico’s en hun impact op hun activiteiten volledig in kaart brengen. Tegen het einde van dat jaar moeten de risico’s geïntegreerd worden in het beheer, de strategie en het risicomanagement.

Aangeraden

Niet te missen