Foto:  epa-efe

Noord-Korea lanceert opnieuw ‘grond-luchtraketten’

Noord-Korea heeft woensdag nog eens zes ‘grond-luchtraketten’ afgevuurd richting de Gele en Japanse Zee, meldt het Zuid-Koreaanse leger. Dat gebeurt na de lancering van zeventien projectielen eerder op de dag.

Pyongyang heeft woensdagmiddag opnieuw zes projectielen gelanceerd, waaronder vermoedelijk grond-luchtraketten. De projectielen vlogen in de richting van de Japanse Zee vanuit Sondok en Sinpo, en in de richting van de Gele Zee vanuit Kwail en Onchon.

Eerder op de dag had Noord-Korea al zeventien projectielen afgevuurd. Een ballistische raket landde niet ver van Zuid-Koreaanse territoriale wateren, meldde het Zuid-Koreaanse leger. De raket kwam neer op 26 kilometer ten zuiden van de zogenaamde Noordelijke Grenslinie. Dat is de feitelijke zeegrens tussen Noord- en Zuid-Korea, die Pyongyang niet erkent.

Nog volgens het Zuid-Koreaanse leger schoot Noord-Korea met artilleriegeschut honderd keer op een maritieme bufferzone in de Japanse Zee. De bufferzone is in 2018 geïnstalleerd om de spanningen langs de grens te verminderen.

Formele waarschuwing

In een reactie vuurden Zuid-Koreaanse gevechtsvliegtuigen eerder al drie raketten af ten noorden van de Noordelijke Grenslinie op een afstand die overeenkomt met het gebied waar de Noord-Koreaanse raket neerkwam. ‘De nauwkeurige aanval van ons leger toont onze wil om krachtig te reageren op alle Noord-Koreaanse provocaties, waaronder ballistische korteafstandsraketten, en ons vermogen en onze bereidheid om de vijand precies aan te vallen’, luidt het in de verklaring van het Zuid-Koreaanse leger.

Zuid-Korea heeft een formele waarschuwing gestuurd naar Noord-Korea, waarin het vraagt onmiddellijk alle provocaties te staken, bericht het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap. ‘Deze Noord-Koreaanse raketlancering is zeer ongebruikelijk en onaanvaardbaar’, zei Seoel.

De Zuid-Koreaanse autoriteiten riepen de bewoners van het eiland Ulleungdo voor de oostkust vervolgens op om zichzelf in veiligheid te brengen. In een op de staatstelevisie uitgezonden waarschuwing voor een luchtaanval werden de inwoners verzocht ‘te evacueren naar de dichtstbijzijnde ondergrondse schuilkelder’. Volgens het persbureau Yonhap, dat zich baseert op bronnen bij defensie, koerste een raket op het eiland af alvorens in volle zee te landen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden