Foto: belga

Antwerp ziet leider Genk verder uitlopen na nederlaag in Charleroi

Antwerp heeft zijn tanden stuk gebeten op een stug Charleroi. De Zebra’s hadden na het ontslag van Edward Still geen nieuwe coach nodig om met 1–0 te winnen van de Great Old. Antwerp heeft zo vier van zijn laatste zes wedstrijden verloren en ziet competitieleider Genk zeven punten uitlopen.

Antwerp keek zondagavond met de Zebra’s een gewond dier in de ogen. Altijd gevaarlijk. Charleroi nam vorig weekend afscheid van T1 Edward Still na de 4–1-pandoering tegen Cercle Brugge. ‘We zijn geraakt door het vertrek van Still. Ik hoop dat iedereen vandaag vecht voor het collectief’, sprak T1-ad interim Frank Defays daarom voor de aftrap. Charleroi kon nog niet winnen in oktober en moest zich herpakken.

Iets wat ook gold voor uitdager Antwerp, dat vorige week nog de felbevochten topper tegen competitieleider Racing Genk in eigen huis verloor. Antwerp-coach Mark van Bommel rekende op dezelfde elf als in de topper tegen Genk om de motor opnieuw op gang te krijgen en die kloof opnieuw te verkleinen, maar zag z’n team op een muur botsen. Defays wilde geen risico’s nemen en had voor een stevige organisatie gekozen.

Charleroi liet de bal aan Antwerp en stond de Great Old met vijf achterin op te wachten, terwijl aanvaller Ahmed Benbouali vaak moederziel alleen op de helft van Antwerp stond. Amper 30 procent balbezit hadden de Carolo’s zo, maar geen kat die daarvan wakker lag want het plannetje van Defays werkte. Charleroi haalde geregeld uit op de counter en was minstens even gevaarlijk als Antwerp.

Gevaarlijk op de omschakeling

De hardwerkende Vincent Janssen probeerde vanop de kleine ruimte al kaatsend zijn ploegmaats te vinden en Michel-Ange Balikwisha veroverde geregeld een bal hoog op het veld, maar bij het vervolg stond er al te vaak nog iemand van Charleroi in de weg. Een kort genomen hoekschop belandde wel op het hoofd van Jurgen Ekkelenkamp, maar die kon de bal niet plaatsen. Verder waren er amper grote kansen te noteren aan Antwerpse zijde.

Intussen werd Charleroi steeds gevaarlijker op de omschakeling. Vooral de snelle Ken Nkuba kwam er meer dan eens uit vanop rechts. Iets voorbij het halfuur luidde balverlies van Ritchie De Laet op de helft van Charleroi de 1-0 in. Isaac Mbenza gaf goed mee aan Adem Zorgane, die blind teruglegde op Benbouali. De Algerijn maakte zijn eerste van het seizoen en ging daarna ostentatief Defays bedanken voor het vertrouwen. Of hoe Charleroi geen nieuwe coach nodig heeft om het tij te keren.

Gebrek aan precisie

Van Bommel keek lijdzaam toe langs de zijlijn. Zijn team reageerde wel met enkele kansen voor Calvin Stengs, maar de Nederlander miste precisie. Op slag van rust lag een nieuwe balverovering van Balikwisha aan de basis van een goede Antwerpse aanval. Stengs zette een een-tweetje op met Janssen, die zijn landgenoot de bal knap teruggaf achter het steunbeen. Maar Hervé Koffi pakte uit met een uitstekende redding op het schot van Stengs. De Nederlander had eerder al een plaatsbal naast zien zoeven.

De laatste keer dat Antwerp in de competitie op het veld van Charleroi kon winnen, dateerde al van juli 2018. Het zou toch niet opnieuw mislukken? Niet nu Charleroi pas dertiende stond in het klassement en nog niet kon winnen in oktober, toch? Wel dus, want ook in de tweede helft bleef het plan van Defays werken én toonde Stengs zich opnieuw geen killer voor doel. Ook vers bloed in de vorm van Anthony Valencia en Michael Frey slaagde er niet in om te scoren. Janssen kwam er in het absolute slot nog het dichtst bij met een omhaal, maar Antwerp beet uiteindelijk zijn tanden stuk op het gewonde dier.

Zo krijgt stamnummer één ook onder Van Bommel die vervloekte statistiek maar niet van de tabellen. Zuur, want bij de Great Old blijven ze ongetwijfeld achter met het gevoel dat er meer in zat. Dubbel zuur zelfs voor de troepen van Van Bommel, want de kloof met competitieleider Genk, dat vrijdag al won van KV Mechelen, groeit zo tot zeven punten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen