‘Waar is Nancy?’ riep indringer in huis van Pelosi

De man die vrijdag Paul Pelosi, de echtgenoot van de voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft aangevallen, was wel degelijk naar haar op zoek.

Een man drong vrijdagochtend vroeg binnen het huis van Paul en Nancy Pelosi in San Francisco binnen en viel Paul Pelosi aan met een hamer. 

De Amerikaanse media berichtten eerder al dat de 42-jarige aanvaller ‘Waar is Nancy?’ geroepen zou hebben. Pelosi’s woordvoerder Drew Hammill heeft intussen bevestigd dat de man wel degelijk op zoek was naar de Democratische politica en dat hij haar echtgenoot ‘met de dood bedreigd heeft’.

De 82-jarige Nancy Pelosi was op het moment van de aanval in Washington DC.

Paul Pelosi werd ondertussen met succes geopereerd voor een schedelbreuk en verwondingen aan zijn rechterarm en handen, aldus Hammill. Artsen verwachten dat hij volledig zal herstellen.

De dader, de 42-jarige David Depape, werd opgepakt en zijn motief wordt onderzocht. De Amerikaanse media berichtten over online profielen van de dader, volgens dewelke hij geïnteresseerd was in complottheorieën, foute informatie over het vermeende gevaar van coronavaccins en de leugens over fraude bij de presidentsverkiezingen van 2020. Het is echter niet nog niet zeker of de profielen wel degelijk tot de dader behoren of van iemand anders zijn met dezelfde naam.

De politie verklaarde dat de man aangeklaagd zal worden voor poging tot moord.

Nancy Pelosi staat als voorzitster van het Huis van Afgevaardigden hoog in de Amerikaanse politieke hiërarchie. Ze is wel vaker het doelwit van verbale aanvallen door politiek rechts. Ex-president Trump noemde haar jaren ‘Crazy Nancy’ en ook bij de bestorming van het Capitool begin vorig jaar zouden de aanvallers gevraagd hebben naar Pelosi.

Biden veroordeelt aanval

President Joe Biden veroordeelde de aanval tegen Pelosi met sterke bewoordingen. ‘Dit is verachtelijk. Hiervoor is geen plaats in Amerika. Er is te veel geweld, te veel politiek geweld, te veel haat, te veel venijn’, zei hij. Hij verwees ook naar het feit dat de aanvaller ‘Waar is Nancy?’ riep, zoals de aanvallers van het Capitool.

‘Wat doet ons denken dat een partij kan spreken over gestolen verkiezingen, over dat COVID een hoax was, dat het allemaal een leugen was, zonder dat dat een impact heeft op wie misschien niet zo stabiel is’, aldus de president nog, in een uithaal naar de Republikeinen.

De president roept ook alle politici, van elke politieke kleur, om de gewelddaad te veroordelen.

Midterms

De aanval kwam een kleine twee weken voor de midterms, de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten. Daar hopen de Republikeinen de meerderheid in het Congres — bestaande uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden — terug te veroveren op de Democraten, waar Pelosi een van de meest prominente gezichten van is.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden