Flammkuchen met groenten naar keuze

Een heerlijke delicatesse uit de Elzas. Deze flammkuchen zijn een fluitje van een cent om zelf te maken. Het deeg schuif je binnen vijf minuten de oven in en de toppings kunnen aangepast worden met wat je maar in huis hebt. De crème fraîche is de basissaus.

Ingrediënten:

(voor 4 personen)

- 7 el boter

- 600 gram gemengde paddenstoelen, in stukken gescheurd

- 5 el witte balsamicoazijn of rodewijnazijn

- 4 rode uien, gesnipperd

- 1 tl tijmblaadjes

- 2 tenen knoflook, geraspt

- 375 gram bloem

- 3 el zonnebloemolie

- 400 gram crème fraîche

- 4 el platte peterselie, fijngehakt (optioneel)

Bereiding:

1. Smelt 4 eetlepels boter in een grote koeken­pan en bak hierin de paddenstoelen goudbruin op een middelhoog vuur. Giet 3 eetlepels azijn erbij en haal de pan van het vuur. Schep de padden­stoelen op een bord en zet apart.

2. Smelt de resterende boter in dezelfde pan en bak hierin de rode ui. Voeg de tijm en knoflook toe en bak tot de rauwe knoflook­geur weg is. Giet de resterende azijn erbij en haal de pan weer van het fornuis.

3. Verhit de oven tot de hoogste stand. Voor mij is dit 220 °C. Meng de bloem met 225 milliliter lauw water, de olie en een theelepel zout. Kneed tot een samenhangend, niet-plakkerig deeg. Verdeel het deeg in vier delen. Rol elk deel heel dun uit op bakpapier, tot ongeveer 2 millimeter dikte. Besmeer het deeg met de crème fraîche en bestrooi vervolgens met de padden­stoelen en ui.

4. Leg de flammkuchen op een bakplaat en bak ongeveer 10 minu­ten in de oven. Bestrooi eventueel met de peterselie, snijd in punten en serveer. Herhaal met de resterende flammkuchen.

Recept: Welmoed Bezoen

Foto: rr

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen