camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

donderdag 27 oktober 2022 om 17.00 uur

1Burgemeester Jabbeke wil niet weten van opvangcentrum

De beslissing van de federale regering om extra opvangcapaciteit te voorzien in het West-Vlaamse Jabbeke valt ginds hoegenaamd niet in goede aarde. ‘Wij doen al meer dan ons deel’, zei burgemeester Frank Casteleyn (CD&V) in het Radio 1-programma De ochtend. De site die men op het oog heeft in Jabbeke is volgens Casteleyn niet geschikt om een groep mensen op te vangen. ‘En ons politiekorps is te klein en onderbemand.’

2Zelenski over ‘extreem hevige gevechten’ bij Bachmoet: ‘Toont waanzin van Russische aanvoerders’

‘In de buurt van Bachmoet’, een stad in de regio Donetsk, in het oosten van Oekraïne, zijn ‘extreem hevige gevechten’ aan de gang. Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski woensdag in zijn dagelijkse videoboodschap gezegd. Bachmoet is al maanden een belangrijk doelwit van het Russische leger. Zelenski hekelt ‘de waanzin van de Russische aanvoerders’. ‘Dag na dag, al maandenlang, drijven ze mensen daar naar hun dood’, zegt hij.

3Brussels Airlines betaalt staatssteun coronacrisis terug na recordwinst

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines betaalt de overheidssteun die ze kreeg om de coronacrisis te overleven tegen eind dit jaar volledig terug. Dat is vroeger dan verwacht. Het gaat om 290 miljoen euro. De terugbetaling is nu mogelijk ‘door een sterke stijging van de vraag, een goede ontwikkeling van de liquiditeit en de financiële steun van Lufthansa’. Brussels Airlines heeft in het derde kwartaal een recordwinst gehaald.

4Vlaanderen schrapt subsidie voor thuisbatterij, steun voor warmtepompboiler verdubbelt

Een thuisbatterij van Tesla. Wim Kempenaers

De Vlaamse regering heeft beslist de subsidies voor thuisbatterijen volgend jaar versneld stop te zetten. Alleen voor batterijen die uiterlijk op 31 maart 2023 gekeurd en in gebruik genomen zijn, zal er nog een premie zijn. Tegelijk verdubbelt de regering de steun voor de thermische opslag van warmte in een warmtepompboiler. ‘Aangezien het geld niet aan de bomen groeit, moeten we keuzes maken’, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).

5Ye buitengezet bij onaangekondigd bezoek aan schoenenbedrijf Skechers

Kanye West, ‘Ye’. ap

De Amerikaanse rapper Ye, voorheen bekend als Kanye West, is hardhandig de deur uitgezet toen hij woensdag onaangekondigd op bezoek ging bij een kantoor van schoenenproducent Skechers in Los Angeles. ‘Skechers overweegt niet en is ook niet van plan om met West samen te werken. We veroordelen zijn recente verdeeldheid zaaiende opmerkingen en tolereren geen antisemitisme of enige andere vorm van haatzaaiende uitlatingen’, zo klinkt het.

6Klimaatactivisten opgepakt nadat ze schilderij ‘Meisje met de parel’ hadden beklad

In Het Mauritshuis in Den Haag zijn donderdag drie activisten van ‘Just stop oil’ aangehouden, nadat zij het bekende schilderij Meisje met de parel hadden beklad. De politie meldt dat de personen zijn aangehouden na ‘openlijke geweldpleging tegen goederen’. Het werk zou niet beschadigd zijn. ‘Just stop oil’ haalde eerder al voorpagina’s toen twee jonge vrouwen een soepblik over de Zonnebloemen van Vincent Van Gogh hadden uitgegooid. Ook dat werk raakte niet beschadigd, omdat het achter glas zat.

7ECB verhoogt rente opnieuw om inflatie tegen te gaan

Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). ap

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft voor de tweede keer op rij de rente verhoogd met 75 basispunten. Met een strakker monetair beleid hoopt de ECB de inflatie te kunnen bestrijden. Het is de derde keer sinds 21 juli dat de centrale bank de rente verhoogt. In september kwam de inflatie uit op 9,9 procent, van 9,1 procent in augustus.

8Voormalig eigenaar van Sunparks overleden

Mark Vanmoerkerke is op 70-jarige leeftijd overleden. Hij was een kopstuk in de toeristische sector, onder andere als voormalig ceo van Sun International en eigenaar van Sunparks. Vanmoerkerke kocht het Oostendse Thermae Palace en wilde de parel aan de kust in zijn oude glorie herstellen. De zakenman overleed aan een hardnekkige ziekte.

Aangeraden

Niet te missen