Foto: reuters

Brussels Airlines betaalt staatssteun coronacrisis terug na recordwinst

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines betaalt de overheidssteun die ze kreeg om de coronacrisis te overleven tegen eind dit jaar volledig terug. Dat heeft Lufthansa, de Duitse moedergroep van Brussels Airlines, aangekondigd.

Tijdens de coronacrisis kreeg Brussels Airlines 290 miljoen euro steun van de Belgische staat. De terugbetaling is nu mogelijk ‘door een sterke stijging van de vraag, een goede ontwikkeling van de liquiditeit en de financiële steun van Lufthansa’, klinkt het in een persbericht.

   • Geflitst | Lufthansa verdubbelt winstverwachting

Brussels Airlines heeft in het derde kwartaal een recordwinst gehaald. De aangepaste operationele winst of ‘adjusted ebit’ kwam in het derde kwartaal uit op 51 miljoen euro, ‘het hoogste kwartaalresultaat in de twintigjarige geschiedenis van Brussels Airlines’. In 2023 komen er ook vier vliegtuigen bij in de vloot.

Staatssteun

Ook de staatssteun die zustermaatschappij Austrian Airlines kreeg (210 miljoen euro) in Oostenrijk, zal nog dit jaar worden terugbetaald. Daarmee zal Lufthansa alle steun die het van overheden kreeg tijdens de coronacrisis, terugbetaald hebben. In Duitsland (luchtvaartmaatschappij Lufthansa) en Zwitserland (Swiss) werden de schulden aan de staat eerder al afgelost.

De volledige Lufthansa-groep boekte in het derde kwartaal een aangepaste operationele winst (adjusted ebit) van 1,1 miljard euro, en een nettowinst van 809 miljoen euro. Ze had vorige week al de winstprognose voor 2022 verdubbeld, en rekent op een aangepaste bedrijfswinst (ebit) van meer dan 1 miljard euro voor het volledige jaar.

‘De Lufthansa-groep heeft de pandemie financieel achter zich gelaten en kijkt optimistisch naar de toekomst’, stelt de Duitse groep.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen