Foto:  reuters

Kremlin sluit gevangenenruil met Amerikaanse basketbalster Griner niet uit

Rusland sluit niet uit dat de Amerikaanse basketbalvedette Brittney Griner betrokken wordt bij een gevangenenruil met de Verenigde Staten. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov benadrukt dat de onderhandelingen daarvoor achter gesloten deuren zouden moeten plaatsvinden.

Het Kremlin wilde niet reageren op de uitspraak van de rechter van dinsdag. In beroep hield de Russische rechter de celstraf van negen jaar voor Griner in stand. Ze is veroordeeld voor het bezitten en smokkelen van drugs, omdat ze cannabisolie bij zich had op het vliegveld van Moskou. De rechtbank verwierp haar beroep en noemde de straf ‘fair’.

In Rusland is cannabis zowel voor recreatieve als medische doeleinden verboden. Griner beweerde op haar proces in augustus dat ze na haar vakantie te haastig haar koffers had ­gepakt en slordig was geweest. ‘Het was een vergissing’, zei ze toen.

Nu het beroep is afgewezen en zeiden haar advocaten dat hun hoop gevestigd is op een gevangenenruil tussen Rusland en de VS. Het Witte Huis liet weten er alles aan te doen om haar weer naar huis te krijgen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen