camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

dinsdag 25 oktober 2022 om 16.55 uur

1 Britse premier Sunak: ‘Land kampt met een diepe economische crisis’

De nieuwe Britse premier Rishi Sunak heeft tijdens zijn eerste toespraak voor de deur van Downing Street 10 gezegd dat zijn land met een ‘diepe economische crisis wordt geconfronteerd’.

Voor een nieuwe pupiter, die volgens Sky News tussen tweeduizend en vierduizend pond zou hebben gekost, zei de vroegere minister van Financiën dat hij de uitnodiging van koning Charles had aanvaard om een nieuwe regering te vormen.

Volgens de nieuwe conservatieve regeringsleider worstelt het Verenigd Koninkrijk met een ‘diepe economische crisis’. De nasleep van de coronapandemie is ‘langdurig’ en Poetin vormt een bedreiging in Oekraïne.

2 Wereldwijd problemen met Whatsapp

  belga

De populaire berichtendienst Whatsapp kampte dinsdagochtend met technische problemen. Gebruikers van over de hele wereld meldden dat de app niet meer werkte.

Onder meer op de website downdetector gaven gebruikers aan dat de dienst niet meer goed functioneerde. Ook op Twitter kwamen er veel meldingen. Whatsapp is een toepassing van Meta, dat ook eigenaar is van Facebook en Instagram.

3 Meeste coronaparameters in dalende lijn

 Fred Debrock

De meeste coronaparameters gaan opnieuw in dalende lijn. Enkel bij het aantal patiënten op de afdeling intensieve zorg is een toename vast te stellen. Dat blijkt uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.

Tussen 18 en 24 oktober werden dagelijks gemiddeld 102 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. In totaal liggen nu 1.436 mensen met een coronabesmetting in de Belgische ziekenhuizen, waarvan er 85 intensieve zorgen nodig hebben.

In de periode van 15 tot 21 oktober werden dagelijks gemiddeld 1.901 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd.

4 Zeker zestien doden in Bangladesh na doortocht cycloon Sitrang

  reuters

Zeker zestien mensen zijn om het leven gekomen na de doortocht van de cycloon Sitrang in het zuiden van Bangladesh. Een miljoen mensen werd ‘uit de lagergelegen gebieden en de kustgebieden geëvacueerd’, melden de autoriteiten.

Veertien slachtoffers zijn omgekomen door omvallende bomen, twee anderen zijn verdronken bij het kapseizen van hun boot, meldt Jebun Nahar.

5 Italië zal ‘volledig deel uitmaken van Europa en de westerse wereld’, verzekert Meloni

  afp

Italië zal ‘volledig deel uitmaken van Europa en de westerse wereld’. Dat zei de nieuwe Italiaanse premier Giorgia Meloni in haar toespraak tot de Kamer van Afgevaardigden.

Het hoofd van de postfascistische en eurosceptische partij Fratelli d’Italia verzekerde dat de weg die haar regering zal inslaan er niet op uit is om ‘de Europese integratie tegen te houden of te saboteren’, maar net om de communautaire machine beter te doen werken.

Ook beloofde Meloni dat Italië ‘een trouwe partner van de Navo’ zal blijven, ook in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

6 Beroep Brittney Griner verworpen

Een Russische rechtbank heeft het beroep van basketster Brittney Griner verworpen. De Amerikaanse moet dus langer in de cel blijven. Griner werd in augustus veroordeeld tot negen jaar cel voor het bezit van cannabisolie. De rechtbank verwierp haar beroep en noemde de straf ‘fair’.

Alexander Boykov, de advocaat van Griner had gepleit dat ‘geen enkele rechter met de hand op het hart kon beweren dat negen jaar celstraf in overeenstemming was met de Russische wet.’ Griner was in februari aangehouden op een luchthaven in Moskou met 0,7 gram cannabisolie in haar bezit. Ze pleitte dat dat was om medische redenen.

7 Kabinet-Jambon beklad met klimaatslogans

 rr 

Het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon is in de nacht van maandag op dinsdag beklad met klimaatslogans. De politie voert een onderzoek.

Op het kabinet werd met graffiti onder meer ‘35 procent is niet genoeg. 3/10 is buis’ gespoten. Het percentage is wellicht een verwijzing naar het streefdoel voor de daling van de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030, hoewel dat intussen werd aangescherpt tot 40 procent. Maandag bleek dat de uitstoot na de coronapandemie weer toeneemt in plaats van afneemt.

De politie laat weten proces-verbaal te hebben opgesteld en een onderzoek te voeren. Er zijn camerabeelden van de gevel.

Het kabinet van de minister-president wil niet inhoudelijk reageren op de slogans. De graffiti zullen in de loop van de komende dagen worden verwijderd.

8 Minister Crevits opnieuw aan de slag vanaf 14 november ‘als evolutie zich positief verder zet’

  belga

Vlaams viceminister-president en minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (CD&V) laat weten aan de beterhand te zijn. ‘Na overleg met haar arts is beslist dat ze opnieuw aan de slag gaat vanaf 14 november, als de evolutie zich positief doorzet’, laat het kabinet weten.

De CD&V-minister kondigde begin oktober aan dat ze op doktersadvies vier weken moest rusten. ‘Soms ga je te lang en te diep in het rood’, zei de minister toen op sociale media. Ze was toen net voordien ook onwel geworden tijdens de begrotingsonderhandelingen.

9 VUB dient klacht in wegens grensoverschrijdend gedrag

De Vrije Universiteit Brussel werd zeer recent op de hoogte gebracht van ‘verregaand grensoverschrijdend gedrag’ dat zich rond activiteiten van de Solvaykring, een vereniging van studenten handelsingenieur. ‘Het zijn feiten die ver af staan van het gezond, inclusief en veilig studentenleven dat we aan de VUB beogen’, meldt de VUB in een bericht aan de studenten.

Mogelijk is er sprake van strafbare feiten en daarom diende de universiteit afgelopen maandag een klacht in bij het parket. De activiteiten van de studentenkring zijn tijdelijk opgeschort. Er werd ook een tuchtprocedure opgestart tegen de betrokken studenten. Om hoeveel studenten het gaat, is momenteel nog niet duidelijk.

Aangeraden

Niet te missen