camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

maandag 24 oktober 2022 om 17.00 uur

1 Rishi Sunak wordt de nieuwe Britse premier

Rishi Sunak wordt de nieuwe Britse premier. Hij was de enige kandidaat die genoeg steun kreeg van de Conservatieve parlementsleden om partijvoorzitter te worden, en hij wordt zo meteen ook eerste minister van het Verenigd Koninkrijk.

Kandidaten voor het voorzitterschap hadden tot vandaag 15 uur (Belgische tijd) de tijd om honderd stemmen van verkozen Conservatieven te verkrijgen. Penny Mordaunt, zijn enige tegenstrever, haalde de noodzakelijke steunbetuigingen niet. Een aantal minuten voor de deadline gooide ze de handdoek in de ring.

2 Khattabi vraagt Belgische terugtrekking uit Energiehandvestverdrag

Zakia Khattabi.   Christophe De Muynck

Minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) wil dat België zich terugtrekt uit het Energiehandvestverdrag. Er wordt al langer onderhandeld over de modernisering van de tekst, maar volgens de minister zal het eindresultaat net indruisen tegen de Belgische en Europese klimaatambities.

Het verdrag trad in 1998 in werking en is ondertekend door 53 landen. Doel van de tekst is investeerders in de energiesector bijzondere bescherming te bieden en ondernemingen toe te laten een arbitragezaak te starten tegen een staat indien die beslissingen neemt die nefast zouden zijn voor hun belangen.

3 Weer geen president gekozen in Libanon

  epa-efe

De Libanese parlementsleden zijn er weer niet in geslaagd een opvolger te kiezen voor president Michel Aoun, van wie de ambtstermijn over een week afloopt. Het was de vierde poging om een nieuwe president te kiezen. Het parlement is verdeeld in twee kampen, dat van de pro-Iraanse Hezbollah en dat van de tegenstanders.

Parlementslid Michel Moawad, die tracht de stemmen van het kamp dat tegen Hezbollah is te verenigen, kreeg maandag 39 stemmen achter zijn naam. Dat aantal ligt ver van de 86 stemmen die nodig zijn om in de eerste ronde te worden verkozen. De zoon van voormalig president Rene Moawad, die in 1989 werd vermoord, kreeg drie stemmen minder dan tijdens de vorige zitting afgelopen donderdag. Activist en professor Issam Khalifé kreeg tien stemmen. Vijftig parlementsleden stemden blanco, onder wie parlementsleden uit het pro-Hezbollahkamp.

4 Anderlecht zet Felice Mazzu aan de deur

Felice Mazzu. belga

Anderlecht heeft coach Felice Mazzu aan de deur gezet. De 56-jarige Henegouwer werd ontslagen na de teleurstellende prestatie zondag in de stopgezette Clasico tegen Standard. Anderlecht stond er na 63 minuten 3-1 in het krijt toen de wedstrijd definitief gestaakt werd, omdat fans van paars-wit het terrein met vuurpijlen bestookten.

‘Aan de basis van die beslissing liggen de resultaten die na 14 speeldagen ver onder de verwachtingen blijven’, zei Anderlecht op haar website. Robin Veldman, de coach van de RSCA Futures in 1B, neemt tijdelijk over als T1, in afwachting van een nieuwe hoofdtrainer. ‘Het is de taak van Robin om de kopjes weer fris te krijgen’, zei voorzitter Wouter Vandenhaute op een persconferentie.

5 Tienduizenden mensen in Bangladesh geëvacueerd wegens naderende cycloon

  epa-efe

In kustgebieden van Bangladesh is de evacuatie bezig van honderdduizenden mensen vanwege een krachtige cycloon die op komst is. Het natuurgeweld zou een stormvloed van drie meter hoog veroorzaken en volgens de autoriteiten dinsdagmorgen vroeg aan land gaan.

Cycloon Sitrang zal naar verwachting dinsdagochtend de zuidelijke kuststad Khepupara treffen, aldus het weerbureau.

De autoriteiten zeggen dat een drie meter hoge stormvloed zou kunnen optreden en een groot deel van de laaglanden langs de kust van Bangladesh, waar miljoenen mensen wonen, kan doen overstromen.

6 Philips wil wereldwijd 4.000 banen schrappen

Philips wil wereldwijd 4.000 banen schrappen, zo kondigt het Nederlandse elektronicaconcern aan. Philips telt wereldwijd zo’n 79.000 werknemers. De impact in België is nog niet duidelijk.

De resultaten van Philips staan onder druk door onder meer leveringsproblemen, de inflatie, de strenge coronamaatregelen in China en de oorlog in Oekraïne. Ook kampt het bedrijf met een dure terugroepactie voor slaapapneu-apparaten.

Of er in België banen zullen sneuvelen, is niet duidelijk. Een woordvoerder zegt dat de gevolgen voor België nog worden onderzocht. ‘We zullen de lokale regels en voorschriften volgen’, zegt hij. Philips geeft in ons land werk aan ongeveer 300 mensen.

7 Vier doden aangetroffen in rivier in Zuid-Holland

In Streefkerk, een dorp in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, zijn zondag en maandag vier doden uit de rivier de Lek gehaald. Dat bevestigt de politie na berichtgeving door de regionale zender Rijnmond. Volgens de nieuwszender gaat het om een vader, moeder en twee volwassen dochters uit Gouda. De politie kan dit niet bevestigen.

Twee lichamen zijn in een auto aangetroffen, aldus een woordvoerder van de politie. De andere twee daarbuiten. Er wordt nog onderzocht wat er precies is gebeurd, maar vermoedelijk gaat het om een ongeval.

Rijnmond zegt dat het gaat om een gezin dat zaterdagavond een bruiloft had bezocht in Rotterdam en sindsdien spoorloos was.

8 Koning Charles keert naar Londen terug, meldt Sky News

De Britse koning Charles keert vanuit zijn landgoed Sandringham naar Londen terug, hebben Sky News en de BBC gemeld.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat hij op Buckingham Palace audiënties zal houden waarbij hij het ontslag van premier Liz Truss aanvaardt en Rishi Sunak tot haar opvolger benoemt, aldus Sky.

De openbare omroep BBC zegt dan weer dat er maandag in Buckingham Palace wel een audiëntie zal zijn van Charles III met zowel Truss als Sunak. Een tijdstip is nog niet bekend.

Aangeraden

Niet te missen