Foto:  Jan Van der Perre

Speurders vallen binnen in honden- en kattenkennels: ‘Mogelijk broodfok’

Speurders van de federale gerechtelijke politie en inspectiediensten zijn maandagochtend binnengevallen bij honden- en kattenhandelaars in het Antwerpse Kasterlee. De inval gebeurde naar aanleiding van een gerechtelijk onderzoek naar broodfokkerij en mogelijke zwendel.

Maandagochtend streken inspectiediensten neer in de straat Hoek in Tielen en op Bos Dellen in Kasterlee, de twee locaties van honden- en kattenhandel Hoeve Hoogland of Felicanis. Ze gingen na hoe het gesteld is met het dierenwelzijn van de honderden honden en katten op de locaties van de handelaar. In het Limburgse Heusden-Zolder vond maandagochtend dan weer een huiszoeking plaats bij een dierenarts.

‘De huiszoekingen vinden plaats in het kader van een lopend gerechtelijk onderzoek naar mogelijke broodfok’, zegt Kato Belmans, woordvoerster van het parket in Antwerpen. ‘Het onderzoek gebeurt door de federale gerechtelijke politie. De speurders krijgen ondersteuning van inspecteurs van het federaal voedselagentschap (FAVV) en van het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG). Zij gaan na in welke omstandigheden de dieren in de kennels verblijven en welke middelen ze toegediend krijgen. Afhankelijk van de omstandigheden en de vaststellingen tijdens de huiszoeking moet er beslist worden wat met de dieren gaat gebeuren.’

Strafklachten

Een aantal inspecteurs van de politieregio Turnhout leverde ondersteuning tijdens de invallen op de twee locaties in Tielen en Kasterlee. ‘De zaakvoerder van Hoeve Hoogland was maandagochtend niet aanwezig op een van de locaties in Tielen en Kasterlee. Hij kon nog niet ondervraagd worden’, legt Belmans uit. In de kennel aan Hoek in Tielen zijn vooral honden gehuisvest. In Kasterlee gaat het zowel om honden als om katten.

Hoeve Hoogland ligt al jaren onder vuur en wordt door dierenrechtenorganisaties beschouwd als een broodfokker. Gaia diende begin augustus een strafklacht in tegen Hoeve Hoogland, voor de verkoop van zieke dieren. Half augustus kwam daar nog een strafklacht bij voor schandelijke misleiding over een bepaalde website. De fokker gebruikte toen de slogan ‘Adopt, don’t shop’ om pups te verkopen, een slogan die ook wordt gebruikt door Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Dierenwelzijn. ‘We ontvingen tientallen klachten over een schandalige website’, zei Michel Vandenbosch van Gaia eerder. ‘Het ging om een initiatief waarbij Hoeve Hoogland (Felicanis) doet uitschijnen een asiel te zijn, waarbij potentiële klanten zich kunnen aandienen om een ‘puberpup’ te adopteren. Dat is een vorm van schandalige misleiding.’

Gaia bestempelt de handelaar als een importeur van Oost-Europese puppy’s en vond de bewuste website de druppel die de emmer doet overlopen. ‘Genoeg is genoeg. Wij zullen bij het parket aandringen op vervolging voor de correctionele rechtbank. De procureur kan een levenslang verbod vorderen om nog dieren te houden’, voegde meester Anthony Godfroid, de raadsman van Gaia, er nog aan toe.

Vergunning

Op de locatie van Felicanis op Bos Dellen in Kasterlee werden in 2017 bij een vorige en intussen failliete uitbater al eens 400 verwaarloosde honden weggehaald. Nadien stond Hoeve Hoogland in voor de uitbating ervan. De deputatie van de provincie Antwerpen besliste eind juli om geen omgevingsvergunning toe te kennen aan die kennel in Kasterlee. Het schepencollege van Kasterlee gaf eind vorig jaar wel de toestemming voor de opvang van 900 honden en 150 katten en voor de oprichting van een hondenpension. Maar Gaia ging tegen die beslissing in beroep en kreeg gelijk.

‘Al onze pups zijn in België geboren, bij ons of in een Belgisch gezin, en hebben een in België verblijvende rashond als vader en moeder’, luidt het op de website van Hoeve Hoogland. ‘Omdat we veel belang hechten aan de afkomst van onze puppy’s kan je, indien de pups bij ons geboren zijn, ook altijd de ouders van de hondjes een bezoekje komen brengen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden