Foto:  BELGA

Anderlecht-fans bestoken veld Standard met vuurpijlen: wedstrijd voortijdig afgefloten

De clasico tussen Standard en Anderlecht is bij een 3-1 tussenstand afgefloten na iets meer dan een uur spelen. De RSCA-fans misdroegen zich herhaaldelijk door vuurwerk, stoeltjes en lampen op het veld te gooien, een forfaitzege voor de Rouches is in de maak. Vermoedelijk zijn ook de dagen van Anderlecht-trainer Felice Mazzu geteld.

Anderlecht was in de beginfase de baas en kwam snel op voorsprong. Maar al na twintig minuten konden de paarswitte supporters morren: Standard kwam snel gelijk, en stond al voor het einde van de eerste helft op voorsprong.

‘Allez Mazzu, chante avec nous’

Na tien minuten in de tweede helft leek Standard de wedstrijd beslist te hebben: de 3-1 ging tegen de netten. Toen gingen de poppen pas echt aan het dansen.

De Anderlecht-fans konden de opdoffer niet accepteren en gooiden dan maar zitjes en vuurwerk op het veld. Scheidsrechter Bram Van Driessche besliste daarom om de partij te onderbreken. Na meer dan een kwartier onderbreking werd de partij hervat, terwijl een kolkend Sclessin uit volle borst ‘Allez Mazzu, chante avec nous’ scandeerde. Lang kon er niet gevoetbald worden. Toen de Anderlecht-fans zich een tweede keer misdroegen, floot Van Driessche terecht af.

Anderlecht-fans bestoken veld Standard met vuurpijlen: wedstrijd voortijdig afgefloten
Foto:  BELGA

Forfaitzege?

Een forfaitzege voor Standard lijkt zo goed als vast te staan. In het bondsreglement staat letterlijk dat de wedstrijd ‘geacht wordt verloren te zijn door de club van wie de fans verantwoordelijk waren voor de wanordelijkheden’. Anderlecht dus. Op dat officiële nieuws is het wel wachten tot het bondsparket de vordering doet en tot de Geschillencommissie die sanctie oplegt.

Alvast zeker is dat Anderlecht na het wangedrag van zijn supporters minstens 50.000 euro boete zal moeten betalen. Dat staat zo in het intern reglement van de Pro League, het overkoepelend orgaan van de profclubs. Een stopzetting van de wedstrijd kost de club 50.000 euro.

Er kan ook een wedstrijd achter gesloten deuren voor Anderlecht aan vasthangen. Die sanctie is voorwaardelijk of effectief. Het is overigens niet de eerste keer dat dit gebeurt. Op 12 april 2019 zorgden dezelfde paars-witte fans voor het stopzetten van Standard-Anderlecht na een achterstand voor paars-wit. Dat was op de vierde speeldag van Play-off 1. Anderlecht stond op dat moment vijfde en dreigde Europees voetbal te missen.

RSC Anderlecht ‘betreurt’ de incidenten die zondag in Luik hebben geleid tot het stilleggen van de wedstrijd tegen Standard en ‘veroordeelt ze met klem’. ‘De club heeft vanzelfsprekend veel begrip voor de onvrede van de supporters. Sporting staat momenteel niet waar het hoort te staan. Maar de club veroordeelt deze incidenten met klem en gaat de komende dagen in dialoog met haar supporters’, klinkt het in een statement op de clubwebsite.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen