camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Taxisector

Vakbonden verdeeld over akkoord met Uber

zaterdag 22 oktober 2022 om 3.25 uur

 belga

Het akkoord dat de socialistische transportbond BTB-ABVV gesloten heeft met het Amerikaanse taxiplatform Uber stuit op onbegrip bij de christelijke en ­liberale vakbonden.

Samen strijden ze al jaren tegen het zakenmodel van bedrijven als Uber en Deliveroo, die niet met werknemers werken, maar met zelfstandige onderaannemers, die minder sociale bescherming ­genieten. ‘Dit akkoord komt voor ons als een complete verrassing’, zegt Martin Willems van ACV United Freelancers tegenover Belga. Willems vindt het onbegrijpelijk dat ABVV net nu een akkoord sluit. Er is nieuwe wetgeving op Belgisch en Europees niveau in aantocht die het platformwerk richting werk­nemersstatuut duwt. ‘Waarom een akkoord sluiten voor dat kader er is?’, vraagt hij zich af. Hij wijst er ook op dat de vakbonden nog met de platformbedrijven in een juridische strijd verwikkeld zijn over het statuut.

Ook de liberale vakbond zegt ‘geen geïnstitutionaliseerde dialoog’ te willen aangaan met een ­onderneming ‘die een economisch model voorstaat dat volledig haaks staat op het model dat de arbeidsverhoudingen in ons land regelt’, klinkt het in een persbericht. Ze vrezen dat de samenwerking het pad kan plaveien voor een zogenaamd ‘derde statuut’, tussen dat van werknemer en zelfstandige in, waartegen zij zich altijd hebben verzet. (kde)

Aangeraden

Niet te missen