camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Zeevaart

Haven Antwerpen/Zeebrugge verhoogt prijzen

zaterdag 22 oktober 2022 om 3.25 uur

 Jimmy Kets

De fusiehaven Antwerpen/Zeebrugge zal begin volgend jaar zijn tarieven met bijna 10 procent verhogen. Het gaat om de grootste stijging ooit.

De aanpassing geldt voor de concessies, de tariefverordening op zeeschepen, de binnenvaart en het sleepwerk in de dokken.

De haven geeft aan met de tariefverhoging de consumptieprijs­index van augustus 2022 te volgen. Het havenbedrijf wijst op de noodzaak om de dienstverlening en de infrastructuur verder te verbeteren. Het omvat ‘veel zware investeringen’. Met dat laatste refereert de haven aan het verdiepen van de kaaimuur van de EuropaTerminal en projecten als ­Extra Containercapaciteit Antwerpen (ECA) en de nieuwe zeesluis voor Zeebrugge, die voor de ­komende jaren op het programma staan.

‘Een haven waarin niet wordt ­geïnvesteerd, zal haar positie zien verzwakken’, argumenteert het ­bestuur van de fusiehaven. Het ­bestuur stelt dat het geconfronteerd wordt met gestegen investeringskosten, bijkomende kosten voor energie, arbeid en bouwmaterialen. Bovendien wijst het erop dat een aantal van de geplande investeringen geen inkomsten genereren. Het havenbestuur voegt daar wel nog aan toe dat er enkele uitzonderingen op de tariefstijgingen zullen zijn. (belga)

Aangeraden

Niet te missen