camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De acht nieuwsfeiten van de dag

vrijdag 21 oktober 2022 om 17.00 uur

1 EU-leiders zijn het eens over pakket om energieprijzen te drukken

Charles Michel. reuters

Na lange onderhandelingen kondigde Charles Michel vrijdagmorgen om 2.10 uur aan dat de EU-leiders het eens geworden zijn over maatregelen om ‘de energieprijzen voor gezinnen en bedrijven in toom te houden’. De Europese ministers van Energie en de Commissie krijgen de opdracht snel werk te maken van een reeks maatregelen om de energieprijzen verder te doen dalen, inclusief een tijdelijke prijscorridor voor gas.

Meer over de energiecrisis

2 El Kaouakibi deelt speech die ze achter gesloten deuren gaf

Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi heeft de toespraak die ze woensdag voorlas in het Parlement, in het kader van de opheffing van haar parlementaire onschendbaarheid, integraal voorgelezen en gedeeld via Instagram. ‘De speech die jullie niet mochten horen’, noemt ze het zelf, want de zitting in het Parlement werd achter gesloten deuren gehouden. De parlementaire fracties waren namelijk beducht voor alle commotie die het optreden van El Kaouakibi, met in haar zog een cameraploeg, teweegbracht.

3 Zelenski vraagt meer luchtverdedigingssteun

  afp

De Oekraïense president Volodimir Zelenski vraagt de Europese Unie om meer luchtverdedigingssteun. Aan onder meer Frankrijk en Italië vroeg hij om meer antiraketsystemen te leveren. Tijdens zijn video-interventie op de Europese top zei hij dat in oktober alleen al meer dan 200 Iraanse drones vernietigd werden in het Oekraïense luchtruim.

Het meest recente nieuws over de oorlog in Oekraïne

4 Nog altijd meer dan 1.500 coronapatiënten in het ziekenhuis

Tussen 14 en 20 oktober zijn dagelijks gemiddeld 111 patiënten in het ziekenhuis opgenomen met een coronabesmetting. Dat aantal bleef relatief stabiel sinds het begin van de herfstgolf. In totaal liggen nu 1.509 mensen met een covidbesmetting in de Belgische ziekenhuizen, 76 van hen liggen op de afdelingen intensieve zorg (+13 procent).

Tussen 11 en 17 oktober zijn dagelijks gemiddeld 2.528 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, een daling van 18 procent ten opzichte van de week daarvoor. De eerste ‘covid-najaarsgolf’ lijkt op haar retour in ons land, zegt viroloog Steven Van Gucht. Hij verwacht de komende weken wel een nieuwe stijging van de cijfers door de opkomst van de BQ.1-variant.

5 Onderzoek verdwijning Théo Hayez afgerond: zelfdoding ‘onwaarschijnlijk’

In Australië zijn de bevindingen van het onderzoek naar de verdwijning van de Belgische rugzaktoerist Théo Hayez bekendgemaakt. De tiener overleed wellicht rond de tijd van zijn verdwijning door een onbekende oorzaak, oordeelde de lijkschouwer.

Volgens de eerste mogelijkheid zou hij een ongeluk hebben gekregen terwijl hij alleen was, nadat uit telefoongegevens was gebleken dat hij langs een donker en verraderlijk pad door dicht struikgewas naar Tallows Beach liep. Dat botst echter met het karakter van de jongen, die naar verluidt erg voorzichtig en verantwoordelijk was. Een tweede mogelijkheid is dat Théo ‘één of meerdere personen’ is tegengekomen en dat één van die personen zijn dood veroorzaakte en zich van het lichaam heeft ontdaan.

‘Op dit moment is er helaas onvoldoende bewijs om een van beide theorieën te kunnen bevestigen of uitsluiten’, zegt lijkschouwer Teresa O’Sullivan. Dat Hayez zelfdoding zou hebben gepleegd of zijn verdwijning zou hebben georkestreerd, wordt uitgesloten. Dat moet blijken uit zijn nauwe band met familie en vrienden en het feit dat hij er erg naar uitkeek om hen weer te zien.

6 Twee doden en twee vermisten na aanvaring bij Terschelling

  Anton Kappers/anp

Bij de aanvaring van een snelboot met een watertaxi zijn tussen de Nederlandse Waddeneilanden Terschelling en Vlieland twee mensen omgekomen. Twee mensen zijn nog vermist.

Op de snelboot zaten 27 mensen, op de watertaxi 8. Vier inzittenden van de watertaxi werden met een helikopter uit het water gered. Over hun toestand is niets bekend.

7 Muse een van de headliners op Rock Werchter

Muse op Rock Werchter in 2019.  Koen Bauters

Rock Werchter heeft een nieuwe headliner voor volgend jaar aangekondigd: Muse sluit de Main Stage af op zaterdag 2 juli. Eerder kondigde het muziekfestival al de komst van Stromae (29 juni) en Arctic Monkeys (2 juli) aan. Wie op vrijdag 30 juni de headliner wordt, is nog niet bekend, maar de festivalorganisatie belooft snel nieuwe namen. De ticketverkoop voor Rock Werchter start op zaterdag 29 oktober.

8Brand in afhaalrestaurant in Wilrijk, politie vermoedt aanslag

In de Sint-Bavostraat in Wilrijk is in de nacht van donderdag op vrijdag brand uitgebroken in het gebouw van een afhaalrestaurant. De politie van Antwerpen vermoedt dat het vuur opzettelijk werd gesticht en dat er sprake is van kwaad opzet. Een link met het drugsmilieu wordt niet uitgesloten. Mogelijk gaat het om een poging tot aanslag.

Aangeraden

Niet te missen