Foto:  belga

Crisissen kosten België 11 miljard euro in 2022

De verschillende crisissen kosten ons land dit jaar 11,18 miljard euro. Dat blijkt uit de begrotingsplannen die België overgemaakt heeft aan de Europese Commissie.

Dat schrijft Le Soir dinsdag. Het gaat om cijfers voor de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de nasleep van de overstromingen.

Het bedrag is gedaald ten opzichte van 2021, toen het om 15,37 miljard euro ging.

De energiecrisis weegt het zwaarst door: 4,98 miljard euro. Zo keert de federale overheid 4,71 miljard euro aan steun uit. Voor de deelstaten zijn de bedragen veel kleiner. Voor Vlaanderen is sprake van 121 miljoen euro. In Wallonië is dat 80 miljoen euro en voor de Franse Gemeenschap gaat het om 65 miljoen euro.

De coronacrisis kost ons land dit jaar nog 4,1 miljard euro, waarvan 2,84 miljard euro op het conto van de federale overheid komt. Voor Vlaanderen gaat het om 700 miljoen euro, tegenover 363 miljoen euro in Wallonië en 278 miljoen euro in Brussel.

Bij de Oekraïnecrisis is sprake van 1,2 miljard euro voor de opvang van vluchtelingen, waarvan 800 miljoen euro voor de rekening van de federale overheid, 255 miljoen euro voor Vlaanderen en telkens 100 miljoen euro voor Wallonië en Brussel.

En dan zijn er nog de naweeën van de overstromingen van juli 2021. Hier gaat het in hoofdzaak om kosten bij de heropbouw. Voor Wallonië is er dit jaar sprake van 718 miljoen euro. Bij de federale staat en Vlaanderen staat het bedrag dit jaar op nul. Brussel maakt 7 miljoen euro vrij en de Duitstalige Gemeenschap 34 miljoen euro.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden