Foto:  ap

Frontex bevestigt dat 92 migranten naakt achtergelaten werden aan Turks-Griekse grens

Het Europese grensagentschap Frontex bevestigt dat er vrijdag 92 naakte migranten zijn aangetroffen aan de grens tussen Turkije en Griekenland. Volgens een woordvoerster vertoonden enkele migranten zichtbare verwondingen.

De Griekse grenswacht maakte zaterdag bekend dat een dag eerder 92 migranten naakt waren aangetroffen aan de Evrosrivier, op de grens tussen Turkije en Griekenland. Ze werden naar eigen zeggen door de Turken naar de grens gedreven en daar van hun kleding en bezittingen ontdaan. De Griekse minister van Migratie Notis Mitarakis sprak van een ‘schande voor de beschaving’.

Frontex heeft het incident zondag bevestigd. Volgens een woordvoerster van Frontex vertoonden enkele migranten zichtbare verwondingen. De meesten van de 92 migranten zijn afkomstig uit Syrië of Afghanistan. Volgens de Griekse regering verklaarden zij aan Frontex-agenten dat drie voertuigen van het Turkse leger hen naar de Griekse grens hadden gebracht.

De Turkse regering ontkent. In een tweet in het Engels beschuldigt de Turkse adjunct-minister van Binnenlandse Zaken Ismail Catakli Griekenland van ‘manipulatie en oneerlijkheid’. ‘Omdat men geen enkel geval van Turkse mensenrechtenschendingen kan vinden, verspreidt men een beeld van de eigen wreedheid en beweert men dat Turkije die heeft begaan’, klinkt het.

De VN Vluchtelingenorganisatie zegt ‘diep verontrust te zijn door de schokkende berichten en beelden’. Het heeft om een onderzoek gevraagd en hoopt de mannen te kunnen spreken over wat hen overkomen is. ‘We veroordelen elke wrede en mensonterende behandeling en vragen om een diepgaand onderzoek’, klinkt het in een reactie.

Het incident is een nieuw dieptepunt in een aanslepend conflict tussen Griekenland en Turkije. Naast geruzie over territoria, beschuldigen beide landen elkaar constant van illegale praktijken die ingaan tegen het internationaal recht. Zo zegt Turkije dat de Grieken aan illegale pushbacks doen, wat al meermaals bevestigd werd door mensenrechtenorganisaties en getuigenissen. Frontex beweert dat die pushbacks verleden tijd zijn.

Bron: Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen