Foto:  BELGA
Voetbal Zulte Waregem/KV Kortrijk

Zulte Waregem boekt tegen Kortrijk eerste zege sinds openingsspeeldag

Zulte Waregem leeft nog. Uitgerekend in de derby op bezoek bij Kortrijk boekte het team van Mbaye Leye de eerste zege sinds 23 juli.

Op het uur was Essevee nochtans de wanhoop nabij. Kans op kans bleven onbenut. Thuisploeg Kortrijk kon niet overtuigen maar klom wel op voorsprong na een owngoal van Willen. Op karakter en inzet knokten de bezoekers zich na rust via Tambedou op gelijke hoogte en toen ook Offor en Gano raak troffen, was de eerste driepunter sinds de openingsspeeldag een feit. Zo wordt het ook voor Kortrijk spannend, onderin de rangschikking.

Leye greep fors in voor aanvang van de derby. De zware 2-5-thuisnederlaag tegen OH Leuven eiste enkele opvallende slachtoffers. Zo startte Bossut op de bank ten voordele van Bostyn. Tambedou keerde na blessure opnieuw in het basiselftal, terwijl ook Ciranni, Vigen en Miroshi aan de aftrap verschenen. Gano kreeg een plekje op de bank.

Tsouka, Ndour, Ramirez en Sissako verloren hun basisplaats, Drambaiev ontbrak door een blessure. Bij de thuisploeg had coach Custovic minder katten te geselen. Radovanovic ontbrak door blessure. In zijn plaats begon Dessoleil in het hart van de thuisdefensie.

Intense start

De partij begon intens en na amper vier minuten had ref Put al zowel aan Vigen als Watanabe een gele kaart uitgedeeld. Even later moest ook Bostyn vol aan de bak op een kopbal van Avenatti, die zijn poging via Bostyn op de paal zag stranden. Meteen een eerste waarschuwing van de thuisploeg die ook duidelijk het initiatief en balbezit opeiste.

Aan de overkant had Ilic de handen vol met een listige poging van Vossen. De beste mogelijkheid in het openingskwartier was uiteindelijk voor Fadera: Vossen kopte een hoekschop door naar de tweede paal maar daar miste de Gambiaan onbegrijpelijk voor open doel. De bezoekers putten wel moed uit die kansen. De thuisploeg leek even van haar melk en haalde opgelucht adem toen Tambedou de bal recht in de handen van Ilic kopte.

Maar zoals vaker dit seizoen bleek de defensie van Zulte Waregem al te makkelijk te verschalken. D’Haene zette goed voor van op links en Willen kopte de bal in eigen doel. Na een half uur bracht Vossen Fadera in stelling maar zijn poging werd door Watanabe gekeerd, in de herneming belandde de bal in de voeten van Offor maar zijn poging waaide hoog over. De wanhoop maakte zich zienderogen meester van Essevee. De poging van Vossen, een klassieke afzwaaier, verraadde zowel vertwijfeling als frustratie.

Meteen na de rust versierden de bezoekers een dot van een kans. Een hoekschop van Rommens belandde bij Derijck, maar Ilic stond pal en bokste de bal uit zijn doel. De thuisploeg kreeg ook een forse tegenvaller te verwerken: Selemani die kort voor de pauze al verzorging nodig had, kon niet verder en werd vervangen door Messaoudi.

Met de moed der wanhoop

Essevee bleef met de kansen morsen: Vigen trof de lat. Kortrijk bakte er in het vierde kwart werkelijk niets van. Overtredingen en blessureverzorgingen maakten bovendien dat het tempo enorm zakte. De bezoekers gingen met de moed der wanhoop op zoek naar die gelijkmaker, maar Offor miste andermaal op aangeven van Ciranni. Even later was het toch raak bij een hoekschop: nadat Ilic nog redding had gebracht op een heerlijk hakje van Vossen, kreeg Tambedou te veel ruimte in de tweede zone en de Senegalees trapte de bal snoeihard tegen de netten. Enkele minuten later stond het zelfs 1-2: Rommens leverde een puike hoekschop af die door Offor in doel werd verwerkt.

Zulte Waregem boekt tegen Kortrijk eerste zege sinds openingsspeeldag
Vreugdetaferelen bij Zulte Waregem na afloop van de wedstrijd tegen KV Kortrijk.  Foto:  belga

Kortrijk moest nu wel reageren. Mbayo leverde een gretige invalbeurt af en op een voorzet van de flankaanvaller kopte Messaoudi de bal in de handen van Bostyn. Leye bracht in de slotminuten nog Gano voor de moegestreden Offor. En toen Sych nogal ongelukkig Fadera aantrapte, wees Put resoluut naar de stip. Een zelfzekere Gano eiste de bal op en liet Ilic kansloos: 1-3. De thuisploeg reageerde nog als door een wesp gestoken toen een vallende Derijck de bal in de eigen zestien met de hand leek te raken maar Put geen strafschop toekende. Essevee maalde er niet om en stak de drie punten verdiend op zak.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen