Mijnramp Turkije

President Erdogan: ‘Al 41 doden na explosie in Turkse steenkoolmijn’

Bij een explosie vrijdag in een steenkoolmijn Turkije zijn minstens 41 mijnwerkers om het leven gekomen. Dat heeft de Turkse president Tayyip Erdogan vandaag bevestigd.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Suleyman Soylu, had eerder gezegd dat van de 110 mijnwerkers die op het ogenblik van de explosie in de mijn actief waren, er 58 zijn gered door reddingsploegen of zichzelf in veiligheid hebben kunnen brengen. Een tiental mijnwerkers werd gewond en is voor verzorging naar ziekenhuizen in Bartin en Istanboel overgebracht. Turks president Erdogan is op weg naar het gebied.

De Turkse justitie is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de ontploffing. Volgens de eerste aanwijzingen zou die zijn veroorzaakt door de ophoping van methaangas. De explosie deed zich voor 350 meter onder de grond. Vanuit de oppositie klinkt kritiek op Erdogan over de staat van de mijn.

Het ongeval vond plaats vrijdag om 18.15 uur plaatselijke tijd in het Amasra-district aan de Zwarte Zee. De mijn ligt op ongeveer 300 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Ankara.

De voorbije jaren deden er zich in Turkije al vaker ernstige mijnongelukken voor, onder meer als gevolg van ontoereikende veiligheidsvoorschriften. In 2014 kwamen bij een explosie in een kolenmijn in Soma liefst 301 personen om het leven.

Bron: belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen