Foto:  Isopix

Hagrid is niet meer: acteur Robbie Coltrane overleden

De Schotse acteur en schrijver Robbie Coltrane speelde het populaire personage Rubeus Hagrid in de Harry Potter films. Hij overleed op 72-jarige leeftijd.

Het trieste nieuws werd verspreid door zijn manager, Belinda Wright. Hij overleed in een ziekenhuis in de omgeving van Falkirk in Schotland, verklaarde ze. ‘Robbie zal decennialang in de harten van mensen blijven leven als Hagrid. Die rol leverde hem meer dan twintig jaar lang heel wat fanmail op’, klonk het.

Hagrid is niet meer: acteur Robbie Coltrane overleden
Acteur Robbie Coltrane.  Foto:  EPA-EFE

Een geliefde anekdote over Coltrane, die overwegend gladgeschoren door het leven ging, maakt gewag van de vele dingen die in zijn baard vast kwamen te zitten op de set van de Harry Potter-films. Het meest opvallende was zelfs geen ding maar een vleermuis. Verschillende beestjes werden ingevoerd op de set om zijn hut te bevolken en eentje vond blijkbaar het meest knusse plekje. Een ander opgemerkt item in Hagrids baard: een draagbare ventilator.

Coltrane was ook te zien in de televisiereeks Blackadder, de detectivereeks Cracker en enkele James Bond-films.

Collega en landgenoot Stephen Fry betuigde al zijn deelneming op microblogsite Twitter. ‘Zoveel diepgang, kracht en talent’, schreef hij. ‘Vaarwel, oude vriend. Je zal vreselijk gemist worden.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden