Foto:  shutterstock

Verkoop van iPhones zonder oplader kost Apple in Brazilië 20 miljoen dollar

Apple moet in Brazilië een schadevergoeding van 20 miljoen dollar (20,5 miljoen euro) betalen voor de verkoop van recente iPhonemodellen zonder oplader. Dat heeft de rechtbank in de Braziliaanse stad São Paulo donderdag (lokale tijd) bekendgemaakt.

De burgerlijke rechtbank veroordeelde Apple voor oneerlijke handelspraktijken, omdat het Californische bedrijf zijn iPhone 12- en 13-modellen verkocht zonder oplader. De zaak werd aanhangig gemaakt door de Braziliaanse consumentenvereniging ABMCC.

De uitspraak, waartegen Apple nog in beroep kan gaan, volgt op een boete van 2,5 miljoen dollar die de dienst consumentenbescherming van het ministerie van Justitie om dezelfde reden in september oplegde. Toen werd ook een verbod uitgesproken om de betrokken modellen nog zonder lader te verkopen.

Apple stopte sinds oktober 2020, bij de lancering van de iPhone 12, geen lader meer bij nieuwe telefoons ‘omdat dat beter is voor het milieu’.

De rechter beval het bedrijf ook om opladers te geven aan alle klanten die in de afgelopen twee jaar een iPhone 12 of 13 hebben gekocht én om voortaan opnieuw laders bij alle nieuwe telefoons te steken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden