Foto:  rr

Opstand van gevangenen in Vorst na overleg met nieuwe gevangenisdirecteur: tiental gedetineerden nog niet in cel

Tientallen gedetineerden zijn nog niet teruggekeerd naar hun cel nadat donderdagavond een opstand was uitgebroken in de gevangenis van Vorst. Het personeel heeft zich teruggetrokken uit de vleugel. Volgens Het Nieuwsblad zou de politie een interventie voorbereiden om alle gedetineerden op te sluiten in de cel.

De opstand is donderdag omstreeks 21 uur uitgebroken na moeilijk verlopen overleg met de nieuwe directeur van Haren, de plek waar de gevangenen van Vorst en Sint-Gillis op termijn in principe naar overgebracht worden. De gedetineerden vragen al weken om meer uitleg over hoe die verhuizing precies zal verlopen en waar ze precies zullen terechtkomen. Ze hekelen het gebrek aan informatie en namen geen voldoening met de uitleg van Haren-directeur Jurgen Van Poecke.

Na het overleg ontstond oproer. Op meerdere vleugels was het donderdagavond bijzonder onrustig. Er werd met van alles gegooid en sommige gedetineerden brachten vernielingen aan. Een vijftigtal van hen weigerde om na de wandeling naar binnen te gaan en sommigen kropen op het dak. Daar hebben ze toegang toe, omdat de tralies achteraan een gevangenisvleugel los is.

Elektriciteit hersteld

Het Gevangeniswezen meldde dat alle gedetineerden van het dak zijn en dat er politionele bijstand werd gevraagd. De situatie in vleugels A en C was donderdagavond opnieuw kalm, alleen in de B-vleugel bleven gevangenen weigeren om naar hun cellen terug te keren. Er werden onderhandelingen gevoerd met opstandige gedetineerden. De lokale politie van de zone Brussel Zuid kreeg donderdagavond versterking van de federale politie. Er was ook een waterkanon.

Dankzij de brandweer kon de elektriciteit, die onklaar was gemaakt, opnieuw functioneren. Dat zou een eventuele tussenkomst van de politie vergemakkelijken. Er zouden geen gewonden zijn gevallen, wel is er materiële schade.

Wat maakt Haren de gevangenis van de toekomst?

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen