Nederlandse prinses Amalia aan huis gekluisterd door bedreigingen: ‘Heel moeilijk voor haar’

De Nederlandse prinses Amalia kan haar huis ‘eigenlijk’ niet uit. Dat vertelden een emotionele koning Willem-Alexander en koningin Máxima donderdag tijdens het persmoment van hun staatsbezoek in Zweden. De Mocro-maffia zou het op de prinses gemunt hebben.

Op 17 september kwam via De Telegraaf naar buiten dat de beveiliging rondom prinses Amalia is verhoogd. Criminelen zouden het gemunt hebben op Amalia en minister-president Mark Rutte. De Rijksvoorlichtingsdienst, de politie en het openbaar ministerie lieten weten geen uitspraken te doen over de beveiliging van de Prinses van Oranje.

Máxima zegt dat de bedreigingen rond de prinses ‘enorme consequenties’ voor haar leven hebben. ‘Ze is het huis niet uit. Dat betekent dat ze niet in Amsterdam woont, dat zij ook niet echt naar buiten kan. De consequenties zijn heel moeilijk voor haar. Het is voor haar geen studentenleven zoals anderen dat hebben’, aldus de koningin.

De koning ‘kan niet omschrijven’ wat de bedreigingen aan het adres van zijn dochter met hem doen als vader en vindt de situatie ‘echt heel zwaar’. Máxima wordt ‘er een beetje emotioneel van’. Volgens de koningin kan de prinses wel naar de universiteit. ‘Maar dat is het’, aldus Máxima. ‘Misschien kan ze hele goede cijfers halen. Het heeft hele grote consequenties voor haar. Ik vind haar heel dapper.’

Beveiligingsmaatregelen zijn aanzienlijk opgeschroefd omdat rekening wordt gehouden met een poging tot ontvoering of het plegen van een aanslag.

Premier Rutte spreekt van ‘vreselijk nieuws’. ‘Het is heel heftig, in de eerste plaats voor haarzelf”, zegt hij aan de Nederlandse pers. De Amsterdamse schepen Marjolein Moorman, onder meer bevoegd voor onderwijs en jeugd, noemt de dreiging ‘onverteerbaar’. ‘Een jonge vrouw van 18 wordt zo haar vrijheid en sociale leven ontnomen in de bloei van haar leven. Wat ben je dan een gewetenloze hufter.’

Minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz zegt dat de veiligheidsdiensten ‘dag en nacht keihard werken om haar veiligheid te waarborgen’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden