Foto:  BART DEWAELE

Nu ook geen plaats meer in asielopvang voor gezinnen met kinderen

Het tekort in de asielopvang is nu zo groot dat er geen plaats is voor gezinnen met kinderen. Volgens vzw Vluchtelingennetwerk Vlaanderen gaat het om 125 personen voor wie geen plaats is.

Vluchtelingennetwerk Vlaanderen probeert nu opvang te vinden in hotels zodat de gezinnen niet op straat moeten overnachten. Dinsdagnacht moesten ook al 21 minderjarigen op straat slapen. Ook een hoogzwangere vrouw die gisterenavond laat toekwam aan het noordstation in Brussel, moest daar overnachten. ‘Voor vanavond weet ik nog niet wat we gaan doen. We kennen helemaal niemand hier’, zei ze aan De Standaard.

Woensdag opende Artsen Zonder Grenzen een medische hulppost aan de Pachecolaan in Brussel waar de asielzoekers aanschuiven. Hulporganisaties spreken van een humanitaire crisis. De nood aan opvang is intussen zo hoog dat kraakpanden een deel uitmaken van het officieuze opvangnetwerk.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) zegt aan Belga dat ze begin deze week niet voor niets aan de alarmbel heeft getrokken en een Winterplan heeft voorgesteld. Ze wijst erop dat Fedasil al sinds juli de goedkeuring heeft om de capaciteit op te drijven tot 35.000 plaatsen. ‘Ik heb al herhaaldelijk gevraagd om personeelsondersteuning te krijgen, tot op heden vallen de vragen op een koude steen’, aldus de Moor.

De 5.000 plaatsen die Fedasil het voorbije jaar heeft gecreëerd, volstaan niet om de huidige instroom aan te kunnen. Die is vandaag disproportioneel groot in een aantal Europese landen, zoals België. Dat heeft de Moor naar eigen zeggen nog eens benadrukt in haar onderhoud met Europees Commissaris Ylva Johansson. Ze herhaalt daarbij haar pleidooi voor een dringende Europese hervorming.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen