camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Energie

Franse staat vordert vier arbeiders Exxon op

donderdag 13 oktober 2022 om 3.25 uur

 IMAGO/IP3press

De sociale onrust in de Franse olieraffinaderijen is verre van opgelost. De Franse regering heeft het dreigement dat ze arbeiders gaat opvorderen hard ­gemaakt. Vier arbeiders van een groot benzinedepot van Exxon­Mobil in het Normandische Port-Jérôme zijn door de Normandische prefectuur opgevorderd opnieuw aan de slag te gaan. Dat depot is ­belangrijk voor de bevoorrading van Parijs. De arbeiders moeten het mogelijk maken dat tank­wagens opnieuw benzine kunnen laden en benzinestations bevoorraden. De Franse vakbonden dreigden de voorbije dagen met een ­algemene staking als de Franse staat bij politiebevel stakers gaat opvorderen. Het is nog niet duidelijk of de staking zich nu verder uitbreidt naar andere sectoren.

Al twee weken blokkeren de bonden de belangrijkste raffinaderijen van TotalEnergies en ExxonMobil in een conflict over een ­hoger loon. De bedrijven willen wel hogere lonen geven, maar pas na een onderhandeling en zonder staking. Heel wat benzinepompen zijn gesloten, waardoor het aanschuiven is aan de pompen die wel open zijn.

Woensdag was er ook een ­onderhoud tussen de directie van TotalEnergies en de vakbonden. Dat leverde voorlopig niets op, ­integendeel. De vakbonden van de raffinaderij van TotalEnergies in Donges, die wel nog open was, gaan nu ook staken. (sdc)

   •Fransen moeten puzzelen om aan benzine te raken

Aangeraden

Niet te missen