Foto:  Dirk Vertommen

Marc Van Ranst krijgt twee eredoctoraten in Nederland

Viroloog Marc Van Ranst (KULeuven) krijgt zowel aan de universiteit van Amsterdam als die van Leiden een eredoctoraat voor zijn rol tijdens de coronapandemie.

Volgens de Vrije Universiteit Amsterdam verdient Van Ranst een eredoctoraat omdat hij ‘een gewaardeerd deskundige’ is en ‘een duider in de media’. Dat Van Ranst werd bedreigd, noemt de VU Amsterdam zorgelijk. ‘Met dit eredoctoraat willen wij de belangrijke rol die Marc Van Ranst binnen de wetenschapscommunicatie heeft vervuld, benadrukken. Evenals zijn volhardendheid en moed om zich als wetenschapper tegen coronasceptici uit te spreken.’

Vanuit Leiden klinken dezelfde drijfveren om een eredoctoraat aan de Leuvense professor te schenken. Ze eren hem voor zijn bijdragen aan de virologie en adviesrol bij het beleid. Tegelijk vinden ook zij het belangrijk dat Van Ranst ondanks moeilijke omstandigheden ‘onvermoeibaar’ bleef communiceren.

Aan Het Nieuwsblad toonde Van Ranst zich erg dankbaar. ‘Ik ben vereerd. Zoiets is een zeldzame bekroning als wetenschapper’, zegt hij. De viroloog dankt ook zijn hele team en collega-experts die volgens hem mee verantwoordelijk zijn voor de erkenning.

Het Amsterdamse eredoctoraat wordt uitgereikt op 17 november dit jaar. Voor die aan de Universiteit Leiden moet professor Van Ranst nog wachten tot 8 februari volgend jaar.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen