camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Recessie

IMF: ‘Het ergste moet nog komen’

Het IMF heeft zijn groeiverwachting voor de Belgische economie voor volgend jaar naar beneden bijgesteld.

woensdag 12 oktober 2022 om 3.25 uur

Pierre-Olivier Gourinchas: ‘2023 zal aanvoelen als een recessie.’ afp

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de wereldeconomie in 2023 minder sterk zal presteren dan eerder gedacht. Volgend jaar zou er wereldwijd nog 2,7 procent groei zijn (waar eerder sprake was van 2,9 procent). In de eurozone zou de groei in 2023 zelfs maar 0,5 procent bedragen. Voor Duitsland, de grootste economie van de eurozone, voorspelt het IMF dat de economie volgend jaar met 0,3 procent zal krimpen.  

De Belgische economie zal nog met 0,4 procent in omvang toenemen, verwacht de organisatie. In april werd nog gedacht aan 1,4 procent. Voor dit jaar verwacht het IMF 2,4 procent groei, iets meer dan eerder verwacht. Daarmee is het IMF pessimistischer dan de Nationale Bank. Bij ongewijzigd beleid stevent België in 2027 volgens het IMF af op een begrotingstekort van 5,5 procent, het hoogste van Europa.

‘Kort gezegd: het ergste moet nog komen. Voor veel mensen zal 2023 aanvoelen als een recessie’, zei IMF-hoofdeconoom Pierre-Olivier Gourinchas. ‘We schatten dat landen die goed zijn voor ongeveer een derde van de wereldeconomie, dit of volgend jaar te maken zullen krijgen met ten minste twee opeenvolgende kwartalen van krimp’, zei IMF-topvrouw Kristalina Georgieva vorige week ook al. Onder meer de aanhoudende hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne wegen op de groei.  Voor de Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld, verwacht het IMF nog een groei van 1,6 procent dit jaar. De groei zou in 2023 vertragen tot 1 procent.

De economische klap voor de Russische economie als gevolg van alle sancties en boycotten zal dit jaar minder groot uitpakken dan eerder werd aangenomen. Dat komt volgens het IMF onder andere doordat het land erin slaagt nog relatief veel olie te exporteren naar landen die geen sancties hebben ingesteld, zoals China of India. In de zomer raamde het fonds nog 6 procent krimp voor Rusland in dit jaar. Nu denken de rekenmeesters dat de economische achteruitgang dit jaar beperkt zal blijven tot 3,4 procent. Voor volgend jaar was aanvankelijk een min van 3,5 procent voorspeld. Dat is nu bijgesteld tot 2,3 procent krimp.

De econoom wijst er verder op dat de waardedaling van de dollar minder sterk is dan eerder voorzien. Ook is de Russische centrale bank er met maatregelen in geslaagd om de economische pijn voor de bevolking nog enigszins te verzachten.

Voor de economie van Oekraïne verwacht het IMF nog altijd een krimp van 35 procent in dit jaar. Maar omdat de verwoestende oorlog nog steeds bezig is, is het maken van een goede inschatting erg lastig. Daarom heeft het IMF voor volgend jaar geen prognose voor Oekraïne in zijn vooruitzichten opgenomen. (belga)

Aangeraden

Niet te missen