Foto: Bart Dewaele
Migratie

Artsen Zonder Grenzen richt medische hulppost in bij asielregistratiecentrum

Vanaf woensdag zal Artsen Zonder Grenzen een medische hulppost inrichten om asielzoekers te ondersteunen. ‘Opnieuw zal Artsen Zonder Grenzen diensten verlenen die de Belgische staat zou moeten voorzien.’

Al maanden worstelt de Belgische overheid met de opvang en zorg voor mensen die in België asiel aanvragen. Dat heeft geleid tot een ‘onaanvaardbare humanitaire situatie’, aldus een persbericht van Artsen Zonder Grenzen. ‘De Belgische overheid ontzegt hen de steun waar ze recht op hebben, terwijl onze teams aanzienlijke volksgezondheidsproblemen vaststellen (tuberculose, huidziektes en andere besmettelijke aandoeningen)’.

• Staatssecretaris De Moor (CD&V) werkt aan capaciteitsverhoging asielopvang

Gedurende minstens een maand zal de organisatie de installatie voorzien van een tijdelijk gezondheidscentrum. Daar zullen ze medische, verpleegkundige en psychiatrische consultaties aanbieden. ‘Opnieuw zal Artsen Zonder Grenzen diensten verlenen die de Belgische staat zou moeten verlenen, maar geconfronteerd met dit menselijk lijden kan AZG gewoon niet langs de zijlijn toekijken’, legt Nathalie Gielen, hoofd van de activiteiten van AZG in België, uit.

Het gebrek aan opvang voor mensen die asiel aanvragen, is stilaan een oud zeer aan het worden. Vluchtelingenorganisaties trekken al maanden aan de alarmbel. Fedasil, de organisatie die instaat voor de opvang, is ondertussen al 4.500 keer veroordeeld door het Belgisch gerecht voor het niet aanbieden van de wettelijk voorziene opvang.

   • Dwangsommen betalen niet meer veraf voor Fedasil

Ook vandaag kondigt staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) een winterplan aan om het stijgend aantal asielzoekers tegemoet te komen: ‘Bijkomende maatregelen dringen zich op, zo niet, dreigt de opvang van kwetsbare asielzoekers op de helling komen te staan.’ De Moor belooft een bijkomende capaciteitsverhoging boven op de bestaande 31.000 plaatsen. ‘Maar extra opvang alleen zal de situatie niet oplossen. We moeten er ook voor zorgen dat meer mensen uit het systeem uitstromen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden