Foto:  Kristof Vadino

Protestactie tegen TotalEnergies na meer dan 24 uur afgelopen

Duizend activisten van de burgercoalitie Code Rood hebben zondag aan het begin van de middag de vestigingen van TotalEnergies in Feluy (provincie Henegouwen) en Wandre (provincie Luik), die ze sinds zaterdagochtend blokkeerden, verlaten. Ze verzamelen zich in een veld in de buurt van de Feluy-vestiging voor toespraken.

Ongeveer duizend activisten blokkeren sinds zaterdagochtend 8.30 uur de toegang tot de bedrijven van de energiereus. Met de ‘massale actie van burgerlijke ongehoorzaamheid’ eisen de deelnemers de afschaffing van fossiele brandstoffen. Ze klagen ook de woekerwinsten aan van het bedrijf, dat een uitzonderlijk dividend van 2,6 miljard euro uitkeert aan de aandeelhouders.

De activisten hebben de nacht doorgebracht op de sites en dat verliep zonder incidenten.

‘Het is een succes, een historische actie met de deelname van duizend mensen’, aldus een woordvoerder van de beweging na afloop. ‘Het toont aan dat er een wens is om die boodschap op een heel duidelijke manier over te brengen. Dit is dus niet het einde van Code Rood.’

De actie veroorzaakte geen hinder voor de werking van de vestigingen van TotalEnergies. ‘De actie was aangekondigd en we hebben geanticipeerd op de dienstverlening aan onze klanten’, zei een woordvoerder eerder al. ‘De demonstratie wordt goed begeleid door de politie, er is geen poging gedaan om onze installaties binnen te dringen.’

De groep respecteert het recht om te betogen, maar herinnert eraan dat er veiligheidsregels gelden op haar sites omwille van de producten die daar aanwezig zijn. Het bedrijf geeft ook nog mee dat het volop inzet op energietransitie, met investeringen van vier miljard euro dit jaar in de productiecapaciteit van hernieuwbare energie.

Zondagnamiddag vindt in Écaussinnes nog een betoging plaats als steun aan de activisten van de coalitie Code Rood. De optocht wordt georganiseerd door meer dan twintig middenveldorganisaties.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden