camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Energie

Franse tankstations vallen zonder brandstof

zaterdag 8 oktober 2022 om 3.25 uur

Steeds meer Franse tankstations zijn gesloten. IMAGO/IP3press

Ook al liggen de prijzen van benzine en diesel in ons land een pak hoger dan in Frankrijk, toch tanken meer en meer Fransen in Belgische tankstations in de grensstreek.

Dat komt omdat door een ­staking in verscheidene Franse olieraffinaderijen heel wat tankstations zonder motorbrand­stoffen vallen. Door blokkades van stakers lopen de brandstofleveringen in Frankrijk zeer stroef.

Momenteel zit volgens de overheid in Parijs al vijftien procent van de Franse tankstations met een ­tekort aan een of meerdere brandstoffen. In sommige regio’s is er een verbod ingevoerd om brandstoffen te kopen in jerrycans. ­Intussen heeft de overheid de ­strategische olievoorraden aangesproken.

De Franse vakbond CGT wil met de staking de druk opvoeren op de oliebedrijven om in te gaan op hun looneisen. Het kan daarbij zelfs ­rekenen op steun vanuit de Franse regering. De onderminister ­bevoegd voor kmo’s, Olivia Grégoire, stelde in een interview met het ­radiostation FranceInfo dat de ­oliebedrijven goede resultaten hebben geboekt en riep hen op de looneisen in overweging te nemen.

De staking treft onder meer de grootste raffinaderij van TotalEnergies in Frankrijk, vlak bij de havenstad Le Havre. Dit Franse olieconcern beheert bijna een ­derde van alle Franse tankstations. (belga)

Aangeraden

Niet te missen