camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

inflatie

IMF ziet wereldeconomie fors krimpen

vrijdag 7 oktober 2022 om 3.25 uur

Kristalina Georgieva. afp

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is opnieuw somberder gestemd over de wereldeconomie. Topvrouw Kristalina Georgieva riep donderdag landen en instellingen op om snel en gezamenlijk in actie te treden om de economie te stabiliseren.

Tijdens een toespraak aan de Georgetown University in Wash­ington DC kondigde Georgieva aan dat het IMF zijn groeiverwachtingen dinsdag opnieuw neerwaarts zal bijstellen. Dat is niet de eerste keer. ‘We hebben onze groeiprognoses al drie keer verlaagd, tot slechts 3,2 procent voor 2022 en 2,9 procent voor 2023’, zei de IMF-topvrouw. ‘En zoals u volgende week in onze World Economic Outlook zult zien, zullen we de groei voor volgend jaar verlagen.’

Risico op recessie

In haar toespraak wees de topvrouw van het IMF onder meer op de verregaande gevolgen van de oplopende rente en hoge inflatie. Dat laatste kan niet los gezien worden van de oorlog in Oekraïne, de vele sancties die zijn ingesteld tegen Rusland en de onzekerheid over gasleveringen uit dat land.

Het gevolg is dat het risico op een recessie overal fors is toegenomen. ‘We schatten dat landen die goed zijn voor ongeveer een derde van de wereldeconomie dit of volgend jaar te maken zullen krijgen met ten minste twee opeenvolgende kwartalen van krimp ( een recessie, red.)’, aldus Georgieva. (blg)

Aangeraden

Niet te missen