36 doden, onder wie 24 kinderen, bij schietpartij in Thais kinderdagverblijf

Een schutter in Thailand doodde 24 kinderen en 12 volwassenen. Hij opende het vuur in een kinderdagverblijf en doodde kinderen met een mes. Nog eens twaalf mensen raakten gewond. Na het bloedbad in het kinderdagverblijf vermoordde hij zijn eigen kind en vrouw, waarna hij zichzelf doodschoot.

De 34-jarige ex-politieagent Panya Kamrab heeft een bloedbad aangericht in een kinderdagverblijft in Uthai Sawan, in het noordoosten van Thailand. De man was naar het kinderdagverblijf gereden om zijn zoon te vinden, maar toen die daar niet bleek te zijn, ontstak hij in woede. Hij opende het vuur op personeelsleden en forceerde de toegang naar een lokaal waar kinderen van twee tot vier jaar oud lagen te slapen. Daar vermoordde hij 23 kinderen, waarvan de meerderheid met een mes. Daarna volgde een chaotische rit naar huis, waarbij de schutter twee personen verwondde. Thuis aangekomen doodde hij zijn vrouw en kind en benam hij zichzelf van het leven.

De dodentol werd later op donderdag bijgesteld door de autoriteiten: in plaats van 37 zouden er 36 doden zijn gevallen. Er vielen ook tientallen gewonden.

Drugs

‘Er waren ongeveer 30 kinderen in het kinderdagverblijf, minder dan gewoonlijk, omwille van de hevige regen’, getuigde Jidapa Boonsom, die in een naburig kantoor aan het werk was, aan Reuters. ‘De schutter ging het gebouw binnen op de middag. Hij vuurde kogels af op vier of vijf werknemers. Eerst dachten we dat het geluid van vuurwerk afkomstig was, maar toen we doorhadden dat het geweerschoten waren nam de angst over en probeerden we ons te verstoppen.’

De schutter zou eerder op de dag verhoord zijn in verband met drugsfeiten. Hij was daarom ook ontslagen als agent en keek aan tegen een rechtszaak. Hij zou in het bezit zijn geweest van methamfetamines. Mensen uit de buurt kenden hem als druggebruiker. Een autopsie moet uitwijzen of hij onder invloed was op het moment van de feiten.

Wapenbezit

Thailand heeft strenge wetten op wapenbezit, maar tegelijk is het wapenbezit er erg hoog in vergelijking met andere landen in Zuidoost-Azië. Volgens de Thaise politie had de voormalige agent een geldige vergunning. Massaschietpartijen zijn ongewoon in het land, al doet het bloedbad denken aan een schietpartij in 2020. Een militair doodde toen 29 mensen uit onvrede over een misgelopen vastgoeddeal.

De productie van synthetische drugs als methamfetamines zijn al jaren een ware plaag in Zuidoost-Azië. Behalve in Thailand, worden ook Laos en Myanmar genoemd als draaischijven in de drugshandel en -productie.

De Thaise premier Prayuth Chan-ocha spreekt over een ‘schokkend’ incident, en condoleert de getroffen families. Koning Maha Vajiralongkorn en koningin Suthida zullen de getroffen families vrijdag een bezoek brengen. Ook internationaal wordt met afgrijzen gereageerd op het bloederige incident. Het Witte Huis en de VN-secretaris-generaal Antonio Guterres hebben hun medeleven geuit.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be. Wie vragen heeft over drugs en verslaving, kan terecht op de druglijn via het nummer 078 15 10 20 of via www.druglijn.be.

Bron: reuters

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen