Zeker achttien migranten gestorven na schipbreuk bij Lesbos

Voor de kust van het Griekse eiland Lesbos is een rubberboot met een veertigtal migranten aan boord gezonken. Er zijn zeker 18 doden, waarvan de meerderheid vrouw is. Dat heeft de Griekse kustwacht bekendgemaakt.

De vluchtelingenboot kwam donderdag vroeg in de ochtend in de problemen ten oosten van Lesbos. Bij het zinken kwamen 18 Afrikaanse vluchtelingen om het leven. Het gaat om 16 vrouwen en een man, vermoedelijk allemaal volwassenen. Er was aanvankelijk sprake van 15 vermisten, maar 9 van hen zijn intussen gered. De kustwacht hoopt dat de anderen het land hebben kunnen bereiken.

‘Felle winden maken ons werk erg moeilijk’, zei de Griekse woordvoerder van de kustwacht.

Enkele uren voordien was vlak bij het eiland Kythira ook al een zeilboot in moeilijkheden geraakt en gezonken vlakbij het havenstadje Diakofti. Sommige migranten konden al zwemmend de kust bereiken, terwijl de hulpdiensten samen 80 mensen konden redden. Aan boord waren ongeveer 95 migranten.

Het dodelijke incident kan tot nieuwe spanningen leiden tussen Turkije en Griekenland. Volgens de Griekse minister van Scheepvaart doet Turkije te weinig moeite om mensensmokkelaars aan de Turkse kusten te stoppen. Turkije beweert dat het net extra maatregelen heeft genomen en beschuldigt Griekenland van pushbacks en het laten zinken van migrantenbootjes. Ook het VN-vluchtelingenagentschap heeft Griekenland daarvan beschuldigt, maar Athene ontkent.

De Griekse premier richtte zich in een reactie tot Europa. Hij vindt dat de Europese landen te weinig efficiënt samenwerken om mensensmokkelaars te stoppen.

Bron: belga, reuters

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen