camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

de postenpakker Eat the rich: the Gamestop saga

Paniek op de beurs

Redacteur Economie

donderdag 6 oktober 2022 om 3.25 uur

Shortsellers werden in januari 2021 plots uitgedaagd door huis-, tuin-, en keukenbeleggers. netflix

Eat the rich: the Gamestop saga

Nu op Netflix

 

Waar de ene dag miljarden dollars worden verdiend en de volgende dag miljarden dollars in rook opgaan, vallen epische verhalen te vertellen. De beurs van New York is dan ook al vaker de setting geweest voor spannende documentaires en films. Denk aan The wolf of Wall Street, The big short of Margin call. Het hoeft dus niet te verbazen dat de Gamestop-saga ook naar het televisiescherm werd vertaald. Eerder kwam HBO Max al met de documentaire Gaming Wall Street. Bij ons is die echter niet te zien, ook niet bij platformpartner Streamz.

Belgische kijkers kunnen nu wél terecht op Netflix. Daar is sinds vorige week de driedelige miniserie Eat the rich: the Gamestop ­saga te bekijken. Die vertelt de bizarre gebeurtenissen op Wall Street in januari 2021. Kleine investeerders, verzameld op het internetforum Wallstreetbets, pookten mekaar toen op om massaal aandelen te kopen van Gamestop, een zieltogende keten van videospelletjes. Ze deden dat op aanraden van ene Deepfuckingvalue, een financieel analist die had ontdekt dat grote hefboomfondsen miljarden dollars hadden ingezet op een nakend faillissement. Doordat de kleine beleggers de koers van Gamestop plots richting de stratosfeer lieten stijgen, verloren die hefboomfondsen astronomische sommen – sommigen gingen zelfs failliet.

Het verhaal blijft tot vandaag tot de verbeelding spreken. Kleine beleggers die samenspannen tegen de ‘aasgieren’ van Wall Street: meer David tegen Goliath wordt het niet. Dat benadrukt Eat the rich ook, en wel voortdurend. In het nerveus gemonteerde ­geheel – interviews worden onderbroken voor ‘grappige’ filmpjes en internetmemes die van het Wallstreetbets-forum werden geplukt – gaat geen minuut voorbij zonder dat de vertelstem benadrukt hoe ‘de gevestigde orde’ (de hefboomfondsen) werden uitgedaagd door huis-, tuin-, en keukenbeleggers. Dat enkele van die fondsen er uiteindelijk ook bakken geld aan verdienden, blijft onvermeld. En in plaats van dan ook echt ‘gewone’ beleggers aan het woord te ­laten, laat Eat the rich onder meer drie rappende weirdo’s opdraven en een Instagrammer die droomt van ‘een grote villa met mooie vrouwen’.

Deze miniserie laat te veel vragen onbeantwoord. Werd de handel in Gamestop echt stopgezet op aandringen van de hefboomfondsen? We komen het niet te weten.

Nog erger is dat deze miniserie te veel ­vragen onbeantwoord laat. Wie is hierdoor nu echt rijk geworden? Werd de handel in Gamestop op het hoogtepunt van de koers echt stopgezet op aandringen van de hefboomfondsen? Geen enkele sleutelspeler – noch Deepfuckingvalue, noch de direct ­betrokken fondsen – wilde aan deze serie meewerken. We komen het dus allemaal niet te weten.

Aangeraden

Niet te missen