Zanger Iraans protestlied vrijgelaten

De populaire Iraanse zanger Shervin Hajipour, die de strijdkreten van protesterende vrouwen in Iran in een lied goot, is vrijgelaten op borgtocht. ‘Op die manier kan de zaak de wettelijke procedure volgen.’

Zanger Shervin Hajipour werd op 29 september gearresteerd, kort nadat zijn song ‘Baraye’ viraal was gegaan. De tekst van het lied is volledig opgebouwd uit wat Iraniërs scanderen en online posten naar aanleiding van de dood van Mahsa Amini.

De song vat samen waar de protesterende burgers voor op straat komen. ‘Voor dansen in de straten, voor het kussen van een dierbare’, bijvoorbeeld, net als het gekende ‘voor vrouwen, voor leven, voor vrijheid’, dat gescandeerd wordt op elk protest.

Dinsdag verklaarde Mohammad Karimi, openbaar aanklager van de provincie Mazandaran, aan het Iraanse staatspersagentschap Irna dat Hajipour ‘is vrijgelaten op borgtocht, opdat de zaak de wettelijke procedure kan volgen.’

Sinds de arrestatie van Hajipour verdween het razend populaire lied met bijhorende video van de sociale media van de zanger. Een ultraconservatief nieuwsagentschap maakte een alternatieve videoclip, met alle verwezenlijkingen van de Iraanse staat.

Bron: Guardian

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen