Foto:  AP

Staatsschuld VS op recordhoogte van 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld op een recordhoogte van meer dan 31 biljoen of 31.000 miljard dollar (31 biljoen euro).

Dinsdag bedroeg de schuld volgens gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën 31,1 biljoen dollar. Het land nadert daarmee het schuldenplafond van 31,4 biljoen dollar.

In de VS legt het Congres een schuldenplafond vast dat bepaalt hoeveel geld de regering mag lenen. De limiet is sinds de invoering in 1917 tientallen keren verhoogd omdat het geld anders op zou geraken. De laatste verhoging vond eind 2021 plaats, toen met 2,5 biljoen dollar. Die kredietlimiet wordt geacht voldoende te zijn om de overheidsactiviteiten te financieren tot 2023.

De VS bevindt zich momenteel in een delicate economische situatie. De inflatie is het hoogst in decennia. In de strijd tegen de prijsstijgingen is de Federal Reserve begonnen de belangrijkste rentevoet snel en grote stappen te verhogen. Dat maakt lenen duurder. Experts zien dat als een groot probleem, ook met betrekking tot de staatsschuld.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen