Foto:  epa-efe

Nobelprijs Fysica gaat naar drie kwantumfysici

Voorlopig nog geen Nobelprijs voor onze landgenote en sterrenkundige Conny Aerts. De hoogste wetenschappelijke onderscheiding in de fysica gaat naar drie kwantumfysici, uit Frankrijk, Oostenrijk en de Verenigde Staten.

De Franse wetenschapper Alain Aspect, de Amerikaanse onderzoeker John F. Clauser en de Oostenrijker Anton Zeilinger winnen de Nobelprijs Fysica met pioniersonderzoek in de kwantummechanica. De drie voerden grensverleggend onderzoek uit naar lichtdeeltjes in verstrengelde toestand. Hun werk legde de fundamenten voor de verdere ontwikkeling en verbetering van quantumcomputers en quantumcommunicatietechnologie.

De Nobelprijs bedraagt dit jaar 10 miljoen Zweedse kroon, omgerekend bijna 920.000 euro. ­Het is de 116de keer dat het Nobelcomité de prijs voor fysica uitreikt. De eerste keer was in 1901.

In totaal wonnen slechts vier vrouwen de prijs. De laatste was Andrea Ghez, twee jaar geleden. Marie Curie was de eerste, in 1903. De Belgische hoop was gevestigd op de Leuvense sterrenkundige Conny Aerts, die eerder dit jaar samen met twee buitenlandse collega’s de Noorse Kavli-prijs ontving voor haar baan­brekende onderzoek naar sterbevingen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen