Foto:  AP

Rapport: Amerikaans vrouwenvoetbal geplaagd door ‘systematisch’ misbruik

In de top van het Amerikaanse vrouwenvoetbal is ‘systematisch’ sprake van misbruik en wangedrag. Dat blijkt uit een rapport dat maandag werd gepubliceerd.

Een jaar geleden bleek dat Paul Riley, destijds coach van North Carolina Courage, twee speelsters seksueel had misbruikt. Lisa Baird, voorzitter van de National Women’s Soccer League (NWSL), de belangrijkste competitie voor voetbalsters in de VS, stapte kort na een publicatie over het misbruik door Riley in het tijdschrift The Athletic op. Nadat meer voetbalsters hadden getuigd over grensoverschrijdend gedrag in de top van de sport, besloot de voetbalbond US Soccer een onderzoek in te stellen. Ook werd Riley ontslagen en lag de competitie enige tijd stil.

‘Ons onderzoek heeft een competitie aan het licht gebracht waarin verbaal en emotioneel misbruik en seksueel wangedrag systematisch zijn geworden bij meerdere teams en coaches’, aldus het rapport van de befaamde juriste en voormalig openbaar aanklager Sally Q. Yates in samenwerking met advocatenkantoor King & Spalding. Voor het onderzoek werden meer dan 200 betrokkenen geïnterviewd.

Hartverscheurend

US Soccer-voorzitster Cindy Parlow Cone noemde de bevindingen ‘hartverscheurend en bijzonder verontrustend’. Haar organisatie gaat een kantoor openen om toezicht te houden op de veiligheid van speelsters. Ook komt er een centrale databank met de gegevens van personen tegen wie tuchtmaatregelen zijn genomen.

Ook de NWSL haastte zich te melden met de resultaten aan de slag te gaan. De topcompetitie is al samen met een spelersorganisatie een onderzoek begonnen. ‘Wij waarderen de medewerking van onze spelers, personeel en belanghebbenden aan beide onderzoeken, vooral tijdens het lopende seizoen’, aldus de NWSL in een verklaring. ‘We erkennen de angst en mentale druk die deze lopende onderzoeken hebben veroorzaakt en het trauma dat velen – inclusief spelers en personeel – moeten herbeleven.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden