Foto:  belga

Politie onderzoekt gedrag van Antwerp-fans, maar ook dat van Lamkel Zé

Didier Lamkel Zé is tijdens en na de wedstrijd met KV Kortrijk tegen Antwerp het slachtoffer geworden van racisme. Ook de 26-jarige Kameroener zelf liet het niet na te provoceren. De incidenten in het Guldensporenstadion krijgen mogelijk nog een staartje. Het Bondsparket beraadt zich over sancties voor zowel Lamkel Zé als Antwerp.

Didier Lamkel Zé werd tijdens KV Kortrijk-Antwerp (2-1) de hele tijd beschimpt door de bezoekende fans. De spreekkoren waren niet fraai. Die gezangen zijn opgenomen in het scheidsrechtersverslag en werden omschreven als ‘kwetsend en discriminerend’. Hoogstwaarschijnlijk zal Antwerp de prijs betalen voor het gedrag van zijn supporters in de vorm van een boete.

Lamkel Zé provoceerde de fans van Antwerp, hij kreeg daarvoor geel – die zaak is dus gesloten. Maar achteraf deelde hij op sociale media een video vanuit de catacomben waarin hij Antwerp uitschold voor het vuil van de straat. ‘F*ck you’, liet hij onder meer noteren. Het is niet uitgesloten dat hij daarvoor nog een sanctie krijgt van het Bondsparket: een verwittiging is een optie, maar ook een geldboete of zelfs een schorsing behoort tot de mogelijkheden.

Op sociale media kreeg Lamkel Zé racistische verwijten naar het hoofd geslingerd. De voetballer deelde enkele screenshots van berichten waarin hij onder meer een ‘Afrikaanse bananenhoerenzoon’ werd genoemd. Ook zijn ploegmaat Faïz Selemani kreeg via sociale media racistische commentaren naar het hoofd geslingerd.

Het is niet zeker of dat onder de bevoegdheid van het Bondsparket valt, want het gebeurde buiten de stadionmuren. Bij de KBVB wil men eerst alle info verzamelen alvorens beslissingen te nemen.

De politie van zone Vlas (Kortrijk, Kuurne, Lendelede) zal de nodige pv’s opstellen ten opzichte van de supporters en ‘de betrokken speler’. Wilrijks districtsraadslid Werner De Gres (Vlaams Belang) is door zijn partij geschorst na een reactie op Facebook waarin hij Didier Lamkel Zé een mensaap noemt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen