Foto: ap

Officieel dodental orkaan Ian stijgt naar 62

In de zuidoostelijke Amerikaanse staat Florida heeft orkaan Ian de voorbije week zeker 62 mensen het leven gekost. Dat blijkt uit de nieuwe officiële balans van de lokale autoriteiten.

Volgens de medische autoriteiten in Florida zijn 58 overlijdens in de staat te wijten aan orkaan Ian. De gouverneur van North Carolina, Roy Cooper, meldde vier bevestigde sterfgevallen in zijn staat.

Amerikaanse media meldden dat het uiteindelijke dodental nog hoger zal liggen. Zo heeft zender CNN het over 76 doden in Florida, NBC telt er 83 doden. In South Carolina meldden beide media net zoals de autoriteiten vier doden.

Ian ging woensdag aan land in Florida als een orkaan van categorie vier (vijf is de hoogste) met windsnelheden tot 240 kilometer per uur. Daar liet de cycloon een spoor van vernielingen en overstromingen achter. Zaterdag zaten nog steeds meer dan een miljoen gebouwen zonder stroom. Hulpdiensten en reddingswerkers zijn er nog altijd aan de slag om mensen te bevrijden of te evacueren.

Nadat Ian eerst weer over zee was getrokken, bereikte de orkaan vrijdag South Carolina als een orkaan van de laagste categorie met windsnelheden tot 140 kilometer per uur. Sindsdien zwakte Ian af en zette de storm zijn koers verder over North Carolina en Virginia, waar hij dit weekend zou verdwijnen.

Dinsdag had Ian als een orkaan van categorie drie al een ravage aangericht op Cuba. Volgens de regering kwamen daar zeker drie mensen om.

President Biden heeft aangekondigd dat hij volgende week zowel Florida als Puerto Rico zal bezoeken. Op het Caraïbische eiland - dat een ‘niet-geïncorporeerd gebied’ van de VS is - had orkaan Fiona ravage aangericht. Over orkaan Ian zei de president dat hij de dodelijkste in de geschiedenis van Florida zou kunnen zijn.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen