Zeker 125 doden bij rellen na voetbalwedstrijd in Indonesië

Nadat een voetbalwedstrijd op Java was uitgelopen op rellen schoten agenten met traangas op de tribunes. Daarbij ontstond paniek en raakten fans onder de voet.

Bij een voetbalwedstrijd op het eiland Java in Indonesië zijn zeker 125 mensen om het leven gekomen. Dat melden lokale autoriteiten, schrijft persbureau Reuters. Eerder op zondag werd eerder nog gerept van 174 doden, maar dat aantal is later bijgesteld. Uiteindelijk meldde Reuters in de late namiddag dat er na een finale telling behalve 125 doden ook nog 323 gewonden vielen.

Nadat de thuisclub Arema met 3-2 was verloren van Persebaya Surabaya ontstonden er rellen. Supporters van Arema bestormden het veld en raakten slaags met de oproerpolitie. Die schoot vervolgens traangas richting de tribunes om de fans uiteen te drijven. Er zou paniek in het stadion zijn ontstaan en in de daaropvolgende stormloop zouden de meeste slachtoffers zijn gevallen. Volgens gezondheidsautoriteiten kwamen de meeste mensen om door ‘vertrapping en verstikking’.

Op sociale media zijn ongeverifieerde beelden geplaatst van rijen lichamen die in de gangen van het voetbalstadion liggen. Ook buiten het stadion was het na afloop onrustig en zouden tientallen voertuigen in brand zijn gestoken. De voorzitter van de Indonesische voetbalbond, Mochamad Iriawan, noemt het geweld in een eerste reactie ‘een smet op het gezicht van het Indonesische voetbal’. De voetbalcompetitie is voor minstens een week stilgelegd.

Rivalen

Arema en Persebaya zijn aartsrivalen die beide actief zijn in de hoogste Indonesische voetbalcompetitie. Voorafgaand aan het duel zouden autoriteiten hebben gewaarschuwd voor mogelijke rellen en geadviseerd hebben geen uitsupporters toe te laten. Waarom dat advies niet is opgevolgd is niet duidelijk. In de Indonesische competitie komt supportersgeweld regelmatig voor.

Wereldvoetbalbond Fifa heeft de Indonesische voetbalbond gevraagd verslag uit te brengen van de stadionramp. De Indonesische mensenrechtencommissie zegt tegen Reuters de veiligheid in het stadion en het gebruik van traangas te zullen onderzoeken.

EEN VAN DE DODELIJKSTE INCIDENTEN IN DE VOETBALGESCHIEDENIS
In 1964 vielen 320 doden en raakten meer dan duizend supporters gewond tijdens de olympische kwalificatiewedstrijd Peru-Argentinië. In het Estadio Nacional van Lima bestormden Peruaanse fans het veld na een omstreden besluit van de arbiter. De chaos werd verergerd toen de politie traangas afvuurde en er een stormloop richting de uitgangen ontstond. In 1985 vielen 39 doden en vielen 400 gewonden in het Heizelstadion van Brussel, bij rellen rond de beladen Europacup-finale Liverpool-Juventus. Engelse hooligans bestormden een vak waar veel Italiaanse fans zaten. In de chaos die volgde, raakten velen in de verdrukking en bezweek een muur, waarbij de meeste slachtoffers vielen. In 1989 vielen 97 doden en 766 gewonden in het Hillsboroughstadion van Sheffield tijdens de halve bekerfinale tegen Nottingham Forest. Er werden door de autoriteiten te veel supporters toegelaten tot de staantribunes, waar paniek uitbrak en mensen elkaar verdrukten.
Zeker 125 doden bij rellen na voetbalwedstrijd in Indonesië
Foto: afp
Zeker 125 doden bij rellen na voetbalwedstrijd in Indonesië
Foto: reuters
Zeker 125 doden bij rellen na voetbalwedstrijd in Indonesië
Foto: reuters
Zeker 125 doden bij rellen na voetbalwedstrijd in Indonesië
Foto: ap
Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden