camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Energie

Belgische gezinnen verbruikten bijna vijfde minder gas in eerste jaarhelft

Gezinnen en kleine bedrij­ven verbruikten 18 procent minder gas, meldt gasnetbeheerder Fluxys woensdag. Niet alleen het warme weer speelde een rol.

donderdag 29 september 2022 om 3.25 uur

 Getty Images

‘Tijdens de eerste maanden van 2022 hadden we hoge gemiddelde temperaturen voor de tijd van het jaar’, zegt Fluxys-woordvoerder Laurent Remy. ‘Vooral in februari was dat het geval. Het warme weer verklaart het grootste deel van de daling van het gas­verbruik bij ­gezinnen en kmo’s.’

Maar er spelen ook andere factoren mee. Het is niet duidelijk of de oorlog in Oe­kraïne en de energiecrisis al een rol speelden, maar het zou kunnen dat de huis­houdens de thermostaat al een graadje lager hebben gezet.

Andere dynamiek

Niet alleen huishoudens bespaarden. Ook het verbruik van rechtstreeks aangesloten industriële bedrijven­ nam met 11 procent af. Het transport voor elektriciteitscentrales op aardgas daalde met ruim een kwart.

   • Energiecrisis in de Gasmeterlaan: ‘Beangstigend dat we dit zo mak ondergaan’

Toch lag het totale volume gas dat Fluxys van januari tot en met juni­ vervoerde 38 procent hoger dan een jaar eerder. Dat heeft alles te maken met de doorvoer van grens tot grens, die nagenoeg ­verdubbelde tot 194 terawattuur. ‘De geopolitieke toestand in ­Oekraïne heeft de dynamiek op de gasmarkten en de richting van de stromen enorm veranderd’, luidt het. ‘De vraag om aardgas vanuit België naar Duitsland en Nederland te doen stromen, is bijzonder hoog.’

Loenhoutse gasbel

Fluxys Belgium bevestigt ook dat de Belgische gasvoorraad, in de Wuustwezelse deelgemeente Loen­hout, op 1 september voor 92 procent gevuld is.

Het bedrijf meldt ook dat het op korte termijn een bijkomende pijpleiding wil bouwen tussen het Oost-Vlaamse Desteldonk en de Vlaams-Brabantse gemeente ­Opwijk, parallel met de bestaande leiding­ ‘om de as Zeebrugge-binnenland te versterken’.

Het beursgenoteerde Fluxys Belgium bevat de Belgische poot van de Fluxys-groep. Het realiseerde in de eerste jaarhelft een omzet van 287,4 miljoen euro, ruim 4 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst lag met 41,1 miljoen ­euro 7 procent hoger.

Aangeraden

Niet te missen