camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

woensdag 28 september 2022 om 17.00 uur

1 Huiszoekingen in rechts-extremistisch milieu: verdachte doodgeschoten

  BFM

De federale politie is op verschillende plaatsen in ons land binnengevallen in het kader van een onderzoek naar rechts-extremisme, wapenbezit en plannen voor een aanslag. In en rond Antwerpen, maar ook elders in ons land, vond een tiental huiszoekingen plaats. Bij die huiszoekingen is volgens het parket een groot aantal wapens in beslag genomen, waarvan er sommige legaal geregistreerd zijn.

Bij een huiszoeking in Merksem kwam het tot een vuurgevecht met de bewoner. De 36-jarige Yannick V. kwam daarbij om het leven. Hij omschreef zich als een sportschutter, verzamelaar van militaria en muntenhandelaar.

2 Florida zet zich schrap voor orkaan Ian

Ron DeSantis, de gouverneur van Florida, heeft de noodtoestand afgekondigd voor de hele staat. Na een passage boven Cuba komt orkaan Ian er naar verwachting woensdagavond aan land. De verwachting is dat Ian in Florida, in Tampa en St. Petersburg, grote schade zal aanrichten. In Tampa wordt 25 centimeter regen verwacht, op andere plaatsen in het westen van de staat kan tot 38 centimeter vallen.

DS VIDEO - Florida zet zich schrap voor orkaan Ian: zo ziet storm eruit vanuit de ruimte. De Standaard

3 Rusland over sabotage-aantijgingen Nord Stream: ‘Voorspelbaar en dom’

Het gaslek in de Nord Stream-pijpleiding in de Baltische zee.  AFP

Het is ‘dom en absurd’ om Rusland ervan te verdenken achter de grote lekken in de Nord Stream-pijpleidingen te zitten. De Europese Commissie sprak dinsdagavond al over ‘sabotage’, maar daarbij werd niet expliciet naar Rusland gewezen. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov noemde de lekken woensdag ‘een groot probleem voor Rusland’ omdat de lekken ‘veel geld kosten’.

4 Speurders vallen binnen in hoofdkwartier AfD in Berlijn

Alice Weidel en Tino Chrupalla, co-voorzitters van de AfD.   AP

In het hoofdkwartier van de Duitse extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) zijn speurders binnengevallen. Dat meldt de partij. Die huiszoeking gebeurde ‘zonder dat de AfD vooraf is verzocht opheldering te geven.’

De voornaamste reden voor de inval is, volgens een partijwoordvoerder, een onderzoek naar voormalig partijleider Jörg Meuthen, ‘waarbij er blijkbaar behoefte is aan verduidelijking wat betreft de jaarrekeningen van 2016 tot 2018 en de campagnefinanciering van de verkiezingen van 2017.’

5 Noord-Korea vuurt ballistische raket af, zegt Zuid-Korea

  AP

Noord-Korea heeft een ‘niet-geïdentificeerde ballistische raket’ afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse agentschap Yonhap op gezag van het Zuid-Koreaanse leger.

De aankondiging volgt enkele dagen na de vorige rakettest en komt een dag voordat de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris in Seoel wordt verwacht. Donderdag heeft ze een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol.

VN-resoluties verbieden Noord-Korea om ballistische raketten te testen, die afhankelijk van het ontwerp ook één of meerdere kernkoppen kunnen dragen. In de regel gaat het om gronddoelraketten.

6 Zeventien doden bij brand in restaurant in China

Brand in een restaurant in het Chinese Changchun. rr 

Bij een brand in het noordoosten van China, in de stad Changchun, zijn 17 mensen omgekomen. Er vielen ook drie gewonden. De bluswerken duurden twee uur, de verantwoordelijke van het restaurant werd opgepakt.

Het is nog onduidelijk hoe de brand kon ontstaan. Er loopt een onderzoek.

7 Lichaam vermiste Amerikaanse alpiniste aangetroffen in Nepal

De helikopter met het lichaam van alpiniste Hilaree Nelson landt aan een ziekenhuis in Kathmandu.   AP

Het lichaam van de Amerikaanse alpiniste Hilaree Nelson is teruggevonden in de Himalaya in Nepal. Nelson was maandag als vermist opgegeven nadat ze de berg Manaslu, de op zeven na hoogste berg ter wereld, had beklommen. In 2012 bereikte Nelson als eerste vrouw in 24 uur tijd de top van de Everest en de Lhotse, die naast de Everest ligt.

8 Paralympische tafeltennisser Laurens Devos maakt WK-debuut bij valide atleten

Tafeltennisser Laurens Devos.  BELGA

De Belgische mannenploeg in het tafeltennis is aangekomen in het Chinese Chengdu voor het WK tafeltennis voor landenteams. De 22-jarige paralympische kampioen Laurens Devos zal er zijn WK-debuut maken bij de valide atleten. ‘Het is een eer om België te vertegenwoordigen’, reageerde Devos. ‘Groter dan dit wordt het niet. Ik ga vooral genieten en proberen te leren uit deze ervaring.’

9 Topministers van Vlaamse regering komen vanavond opnieuw samen om doorbraak te forceren

  Bart Dewaele

Om 17 uur zitten de topministers van de drie Vlaamse regeringspartijen N-VA, Open VLD en CD&V voor het eerst opnieuw samen na de mislukte septemberverklaring maandag. De impasse waarin de Vlaamse regering verzeild is geraakt, voedt de speculatie over een mogelijke exit van de christendemocraten uit de Vlaamse regering.

Aangeraden

Niet te missen