Foto:  epa-efe

Eerste bankbiljetten met beeltenis Charles III vanaf midden 2024 in omloop

De eerste bankbiljetten met de beeltenis van koning Charles III komen vanaf midden 2024 in omloop in het Verenigd Koninkrijk. Maar het portret zal pas eind dit jaar onthuld worden, zegt de Bank van Engeland.

Het portret van de koning zal verschijnen op de vier bankbiljetten van polymeerpapier van 5, 10, 20 en 50 pond, blijkt uit het persbericht dat een week na de begrafenis van Elizabeth II uitgestuurd werd. ‘Er zal geen andere aanpassing zijn’, klinkt het ook.

Biljetten met de beeltenis van Elizabeth II zullen in omloop blijven totdat ze beschadigd zijn ‘om de milieu- en financiële impact van de troonswissel te minimaliseren’. Volgens de Bank van Engeland gebeurt dat op vraag van het koningshuis zelf.

Buckingham Palace onthulde maandagavond het officiële monogram van koning Charles. Het logo zal te zien zijn op overheidsgebouwen, officiële documenten en brievenbussen. Onder Elizabeth II was het monogram ‘EIIR’, voor Elizabeth II Regina (koningin in Latijn, red.). Bij Charles wordt dat ‘CIIIR’ voor Charles III Rex (koning in Latijn, red.).

Nog maandagavond werd bekend dat er vier postzegels komen met de beeltenis van koningin Elizabeth. De postzegels komen in omloop op 10 november en tonen vier portretten van Elizabeth, uit diverse fases van haar leven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen