Foto:  belga

Mogelijke spoorstaking op 5 oktober

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij de spoorwegen heeft zijn stakingsaanzegging vervroegd van 18 naar 5 oktober.

‘Het gemeenschappelijk front van de spoorbonden heeft beslist om druk uit te oefenen op de regering’, stellen de bonden in een persbericht. ‘De begrotingen worden nu beslist, met daarin de begroting voor het spoor voor de komende tien jaar.’

Het vakbondsfront had aanvankelijk een stakingsaanzegging ingediend voor 18 oktober. ACOD Spoor, ACV Transcom en VSOA Spoor dreigen met een 24 urenstaking omdat ze onder andere voldoende middelen willen voor aanwervingen. Ze wezen op de vele geannuleerde treinen door een personeelstekort.

Met hun stakingsaanzegging willen de bonden de alarmbel luiden ‘om de achteruitgang van de werkomstandigheden te stoppen’. Volgens de bonden ligt de bal nu in het kamp van de regering. Zonder concreet antwoord, wordt er gestaakt bij het spoor van 4 oktober om 22 uur tot 5 oktober 22 uur. Bij spoorstakingen geldt al enkele jaren de minimale dienstverlening.

Philippe Lejeune, de voorzitter van de socialistische spoorbond sluit overigens niet uit dat er ook op 18 oktober acties zullen zijn. De datum blijft behouden voor acties, onder voorbehoud, zegt hij. ‘We zullen wel zien wat er tegen dan gebeurt en of we positief nieuws krijgen.’

De federale regering start zaterdag aan het begrotingsconclaaf, slechts vier dagen voor een mogelijke staking. De kans lijkt dan ook klein dat de regering voor 5 oktober de vakbonden een antwoord kan geven. De vakbonden zeiden vorige week zelf niet optimistisch te zijn om voor 18 oktober een antwoord te krijgen.

HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel, bevestigt dat het een stakingsaanzegging heeft ontvangen. Intussen wordt het sociaal overleg voortgezet’, zegt HR Rail-woordvoerster Lieve Claeys.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen