financiële nood
IMF verstrekte record aan noodleningen
getty
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF), het laatste toevluchtsoord voor landen met financiële problemen, heeft nog nooit zo veel noodleningen verstrekt. In augustus stond de teller volgens de Britse zakenkrant Financial Times op 140 miljard dollar aan noodsteun.
Dat bedrag is het resultaat van 44 verschillende tussenkomsten. Verwacht wordt dat het volume aan noodleningen nog zal toenemen, omdat veel landen in financiële ademnood komen door de stijgende rente. Dat is een gevolg van de bocht van de centrale banken na een decennium van goedkoop geld. Ook de oorlog in Oekraïne drijft voor veel landen de kosten op. Afrikaanse landen voelen de gevolgen van grote schokken in de voorziening van grondstoffen en voeding.
Landen die de afgelopen jaren al in de problemen kwamen zijn onder meer Zambia, Sri Lanka, Libanon, Rusland en Suriname. Een reeks Afrikaanse landen, zoals Ghana, Egypte en Tunesië, onderhandelt momenteel met het IMF over steun.
Het uitstaande bedrag aan noodleningen is nu al hoger dan eind 2020 en eind 2021, toen ook al records gehaald werden. Het totale volume aan leningen die het IMF al zou toegezegd hebben maar nog niet overgemaakt, bedraagt meer dan 268 miljard dollar. Het IMF heeft een totale leencapaciteit van 940 miljard dollar. (pdd)