camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Energie

Veel gemeenten niet van plan kerstverlichting te doven

De thermostaat op 19, frissere douches in de sporthal én de openbare verlichting doven waar dat kan: dat willen veel gemeenten wel doen. Maar aan de kerstverlichting raken? Liever niet.

maandag 26 september 2022 om 3.25 uur

De kerstlampjes gaan in de meeste steden gewoon aan. fvv

Op straatverlichting of verwarming willen ze wel besparen, blijkt uit een rondvraag bij Limburgse gemeenten. En vaak creatief. In Herk-de-Stad en Lummen zetten ze de led-infoschermen bijvoorbeeld minder lang op. En Hamont-Achel legt de fonteinen stil deze winter. Maar in geen enkele gemeente gaat de kerstverlichting volledig uit.

Net zo op veel andere plekken. In Deinze klinkt het ‘dat ze toch nog wat wintersfeer willen brengen in de stad’. Bur­gemeester Bart Tommelein (Open VLD) van Oostende laat weten ‘dat er van het volledig doven van de kerstverlichting geen sprake zal zijn’. Zijn Brugse collega Dirk De fauw (CD&V): ‘Ook hier blijft de kerstverlichting. Wel zal die pas vanaf de ­namiddag branden, terwijl dat vroeger al vanaf ’s morgens was. Helemaal uit is geen optie.’

Waarom niet? ‘Je kunt de mensen toch niet alles af­nemen in deze tijden? Ze zullen al minder kunnen vieren met die hoge energieprijzen, er moet toch iets overblijven van de feestensfeer?’

Eenzelfde verhaal met ‘iets minder lang’ of ‘wat lampjes minder’ in Leuven, Sint­-Niklaas of Halle. Maar dus ook niet zonder. Al klinkt het overal wel dat ze de kerstverlichting kunnen laten branden omdat het ledverlichting is, die minder energie verbruikt. (csn)