Foto:  Belga

Drugscriminelen wilden Van Quickenborne ontvoeren, drie Nederlanders gearresteerd

Bij de Kortrijkse woning van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) werd een auto met Nederlandse nummerplaten en een zwaar vuurwapen erin aangetroffen. Het gerecht gaat uit van een ernstige dreiging tegen de minister, vermoedelijk wilden drugscriminelen hem ontvoeren.

De voorbije dagen kreeg het federaal parket informatie binnen over bedreigingen tegen Van Quickenborne, waarna een gerechtelijk onderzoek werd opgestart onder leiding van een onderzoeksrechter in West-Vlaanderen. Er waren aanwijzingen dat het om een ernstige dreiging ging, met vrij concrete plannen, waarna extra veiligheidsmaatregelen werden genomen door het nationaal crisiscentrum. De bewaking van de minister werd opgevoerd.

Het scenario waarvan uit wordt gegaan, is dat drugscriminelen Van Quickenborne zouden willen ontvoeren. Donderdagavond merkte een politiepatrouille een verdachte wagen op in de straat waar Van Quickenborne woont. Het ging om een auto met Nederlandse nummerplaat. Toen de inzittenden merkten dat ze ontdekt waren, vertrokken ze weer met de auto. In hun vlucht lieten ze een tweede auto, waarmee ze ook naar Kortrijk waren gekomen, achter op de oprit van buren van de minister, zo’n 100 meter verderop.

De buurvrouw ontdekte het achtergelaten voertuig pas de vrijdagochtend voor haar garagepoort en belde de politie. De auto, een Renault Clio met Nederlandse nummerplaat, bleek gestolen in Nederland. In de achtergelaten wagen vond de politie een kalasjnikov.

Minister schrapt aantal activiteiten

‘Mijn familie en ik zijn veilig en in goede handen’, reageerde Van Quickenborne intussen via diverse sociale media. ‘De mensen die hierachter zitten, bereiken het tegenovergestelde van wat ze beogen’, communiceerde de minister nog. ‘Het sterkt mij in de overtuiging dat we moeten blijven strijden.’

Van Quickenborne zal de komende dagen niet deelnemen aan geplande activiteiten, waaronder het ‘Feest van Team Burgemeester’ zaterdagavond in Kortrijk, waar hij ook titelvoerend burgemeester is.

  • Nieuwe explosie in Merksem blaast voordeur gebouw weg

Bij de plannen voor ontvoering zijn Nederlandse drugscriminelen betrokken. Het Landelijk Parket van Nederland bevestigde dat er drie mannen zijn opgepakt van 20, 29 en 48 jaar. Zij werden in de nacht van vrijdag op zaterdag gearresteerd in Den Haag en Leidschendam, een voorstad van Den Haag. Het Belgische federaal parket heeft om hun uitlevering gevraagd.

Zomer vol incidenten

Sinds het begin van de zomer doet zich in Antwerpen het ene drugsgerelateerde geweldsincident na het andere voor. Dikwijls zijn daar Nederlandse bendes bij betrokken. De criminelen viseren elkaar, maar bijvoorbeeld ook havenarbeiders die hand- en spandiensten leveren of die ze onder druk willen zetten om dat te doen. De concrete dreiging die vandaag bekendraakte en gericht is tegen een minister, betekent een verdere escalatie. ‘Maar het moet duidelijk zijn: we laten ons door niemand intimideren’, reageerde premier Alexander De Croo op Twitter. ‘Het werk gaat verder.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden