Foto:  reuters

Iraanse geheime dienst beweert bomaanslagen tijdens protesten te hebben verijdeld

De Iraanse geheime dienst heeft naar eigen zeggen tijdens de recente betogingen meerdere bomaanslagen verijdeld. De aanslagen zouden gepland geweest zijn door aanhangers van de monarchie en leden van de Volksmoedjahedien in de stad Tabriz in het noordwesten van het land, schrijft het Iraanse persagentschap Mehr.

Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag zouden er op meerdere plaatsen in het land demonstraties hebben plaatsgevonden.

Aanleiding voor het protest is de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. De zedenpolitie pakte haar ongeveer een week geleden op omdat ze de islamitische kledingvoorschriften geschonden zou hebben. Wat er na haar arrestatie met Amini gebeurd is, is onduidelijk. In ieder geval belandde ze in een coma en stierf ze vorige week vrijdag in een ziekenhuis. Sindsdien demonstreren honderdduizenden Iraniërs - hoofdzakelijk vrouwen - tegen de repressieve koers van de regering.

Intussen zegt Iran dat de politie de dood van Mahsa Amini niet heeft veroorzaakt.

‘Uit zowel de medische onderzoeken als de verslagen van de lijkschouwer blijkt dat er geen sprake was van slagen noch van een schedelbreuk’, zegt de Iraanse minister van Binnenlandse Zaken Ahmad Wahidi. De massale protesten zijn volgens hem dan ook op een foutieve voorstelling van de feiten gebaseerd.

De politie beweert dat Amini door een hartstilstand in coma geraakte en nadien overleed. Volgens critici zou de vrouw door de politie geslagen geweest zijn, waarna ze na een hersenbloeding overleed. Dat wordt door de politie ten stelligste ontkend.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen