Foto:  DBA

Binnenkort geen verwijsbrief meer nodig voor vaccin apenpokken

Om in aanmerking te komen voor een vaccin tegen apenpokken is het niet langer nodig om aan te tonen dat je een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) hebt gehad. Ook de verwijsbrief van de arts vervalt daardoor. Dat blijkt uit het advies van de Risk Management Group.

‘Dit is een goede zaak, om op een veel meer laagdrempelige manier de vaccinatie te organiseren’, zegt Crevits. ‘De komende dagen wordt de strategie en organisatie voor Vlaanderen aangepast.’

Hoewel het aantal besmettingen met apenpokken de voorbije weken lijkt te stagneren, komen er wekelijks toch nog nieuwe besmettingen bij. In Vlaanderen zijn er sinds de start van de uitbraak 394 mensen besmet met het virus, voornamelijk mannen in de leeftijdsgroep van 20 tot 59 jaar die seks hebben met mannen.

In Antwerpen werd daarom donderdag een proefproject gestart waarbij mensen zich preventief kunnen laten vaccineren tegen apenpokken. De vooraf afgebakende doelgroep voor het proefproject zijn mannen die seks hebben met mannen en het voorbije jaar minstens 1 SOA hebben gehad.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen